Promocija knjige ”Mrtvačke mrlje” autora Saše Džine


Promocijom knjige ”Mrtvačke mrlje” autora Saše Džine, koja je održana u četvrtak, ujedno je započela i nova sezova književnih večeri u Caffe baru Bonaparte, koje moderira Edin Bajramović.

Radio se o knjizi koja žanrovski pripada hororu, međutim Saša Džino kroz ovaj žanr progovara o današnjici i pitanjima koja se javljaju kod svakog čovjeka u određenom periodu života. U djelu ”Mrtvačke mrlje”, autor predstavlja društvo u kojem živimo kao mitomansko, te taj fakt uzima kao inspiraciju pomoću koje stvara stvarnu sliku društva.

Na samom početku književne večeri moderator Edin Bajramović reko je nešto o samom nastanku horor žanra, njegovom razvoju i značaju u svijetu književnosti i filma. Prema njegovim riječima horor je najstariji žanr koji egzistira, a njegovi korijeni se nalaze u usmenoj predaji.

U izjavi koju je Saša Džino dao za Radio Active rekao je nešto o tematikama kojim se bavi te položaju i mogućnostima mladih umjetnika.

Kojim se temama baviš i koji se probleme provlače kroz tvoja djela?

Saša Džino: U prvoj zbirci kratkih priča ”Srce od plastike” bavim se savremenim sarajevskim društvom, uticajem folklora koji je ostao u našem društvu, praznovjerja pa sve do pripovjedanja o manijacima i perverznjacima sarajevskim. Sve ono najgore iz Sarajeva smjestio sam u jedan izvrnuti izgled Sarajeva. Tri najbitnija elementa koja mene zanimaju u književnosti su: tamna strana ljudske duše, ludilo kod čovjeka i ljepota ružnog.

Kako se u našem životu doživljavaju mitovi?

Saša Džino: Oni su povremeno simpatični, ali najgore je kada oni utiču na kvalitet života. To je meni pravo jezivo, jer iskreno mislim da te stvari koče razvoj društva. Postoje neki princpi kojih se ljudi ne mogu odreći, a oni im utiču na kvalitet života. Mislim da je to baš inspirativno da horor obradi kao temu.

Kakav je položaj mladih pisaca u Bosni i Hercegovini i može li se doći do nivoa kada pisac može živjeti od svog rada?

Saša Džino: Teško je živjeti odvje od bilo čega, pogotovo od umjetnosti, ali ja ne krivim toliko ni državu ni sistem, više krivim autore. Ja sam autor koji prodaje knjige na ulici, krenuo sam sistemom samizdata, odnosno samoizdavaštva. Ono što ja predlažem ljudima, ne samo iz književnosti nego iz likovne umjetnosti i muzike je da krenu od manjeg ka većem, jer hoće svako da je zvijezda preko noći, jako su lijeni, drski, bezobrazni, samim tim neće nikada ništa zaradit niti će ikada živjeti od toga. Onda traže novac na drugim mjestim i prestaju se bavit umjetnošću. Ja mislim da svako treba krenuti ovim putem, ako treba biti ulica neka bude ulica, jer kao anonimnom autoru to je najbolji start. Ako hoćeš da uspiješ u svijetu knjiga kreni od ovog, jer ako kreneš sa izdavaćem tvoja knjiga će biti samo jedna u moru knjiga koje niko ne kupuje.

Književne večeri održavat će se svaki drugi četvrtak u Caffe baru Bonaparte.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist