Ćaskaonica: Zenica u očima stranaca


Svi koje poznajem, a koji su otišli iz Zenice, kažu da je nigdje više nisu našli, da je nigdje nema, a niti jedan drugi grad je ne može zamijeniti.

Valjda svaki grad ima nešto svoje, ima svoju dušu, ima svoje ljude i nešto po čemu se jednostavno razlikuje od drugih. Šta to Zenica ima?

Uvijek me zanimalo šta drugi ljudi, turisti ili slučajno prolaznici misle o našem gradu. Upravo iz tog razloga sam osjećala potrebu da se “pozabavim” ovom temom, da jednostavno Zenicu pogledamo drugim očima, očima nekog ko će sliku o njoj pohraniti duboko u sebi.

Kako je u Zenici u proteklih sedam dana boravilo 17 učesnika u okviru projekta Youth For Free Media, koji su došli iz Srbije, Poljske, Bugarske i sa Kipra, tako mi je po jedan predstavnik iz svake države rekao kako je on/a doživio Zenicu u tom periodu.

“Zaista je lep grad, baš je miran. Dopada mi se, čini mi se da je drugačiji od manjih gradova, nego što su u Srbiji, nekako me podseća na moj grad – Beograd. Ovo je nekako urbanizovan grad, tako da mi se mnogo dopada. Užasno mi se dopalo pozorište, jer iskreno nikada nisam videla tako veliko pozorište u tako malom gradu i svidio mi se korzo, baš je atipično lep za mali grad. Mislim da je čist vazduh ljudsko pravo, tako da bih to promenio.”, izjavili su Aleksandra Milanović i Andrija Stojanović, koji dolaze iz Beograda.

Chloe Liv, koja dolazi sa Kipra, kaže da joj se mnogo svidjela Zenica, da ima mnogo zanimljivih mjesta i mnogo parkova, što nije slučaj sa njenim rodnim mjestom. Jedino što je njoj smetalo ovih dana u Zenici je to što ljudi puše cigarete u zatvorenim prostorijama. Njenu izjavu u nastavku prenosimo u cjelosti:

“I like Zenica, you have a lot of interesting places. First time being here. Of course, you have a lot of parks, something that we don't have back at home, we have but not too much. The only thing that I don't like in Zenica is people smoke inside, which kind of disturb me and it would be better to have aircondition.”

Iz Bugarske je došao Nikolay Slavkov i prvo što je spomenuo jeste da je Zenica mnogo zagađena i da postoje velike koncentracije sumpor-dioksida u zraku. Mnogo mu se svidjela hrana, ali i piće. Njegovu izjavu možete pročitati u nastavku:

“It's a good city, but really polluted. The levels of sulfur-dioxide are high, as we can see on the billboard. But the food is really delicious and also the drinks are good here. The most beautiful place in Zenica are walkingstreets and there are interesting markets.”

Zuza Sosnowska, koja dolazi iz Varšave, Poljske nam je otkrila da joj je najljepši dio ustvari pogled sa hotela, jer su mogli vidjeti cijeli grad. A kao negativnu stranu navela je također zagađenost zraka i da joj je teško disati ovdje. Njenu izjavu također donosimo u nastavku:

“I really like Zenica and Sarajevo also and I hope I will visit all of the cities later. At our hotel we have rooftop, so when the sun goes down we often go with friends from Bulgaria and Cyprus, to just have a beer, watch the sunset and I think it's my favorite place because you can see all the city. You have a big problem about the pollution, because my lungs are like hurting all the time, I can't breathe here. But I see that you have a potencial, the community is really bounded.”


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist