Community mediji: Nezavisnost i želja za djelovanjem u cilju unapređenja zajednice


„Hello guys, I am Haris from Cyprus. We are walking inside of Bosnia (river), and it is 9.35 (PM) , night, beautiful night, smoky night; and I want to tell you it was a very good day today. I came here without knowing anything about radio and I feel I know half of it, and I am ready to begin my own radio. And thank you for everything, and I am looking forward whats next. I`ve met great people, and keep meeting a great people“ rekao je Haris nakon prvog dana radnog sastanka u Zenici i  turističkog obilaska našeg grada.

Radni sastanak danas bio je posvećen predstavljanju zakonskih regulativa o community medijima u zemljama iz kojih učenisnici dolaze (Kipar, Poljska, Bugarska, Srbija i BiH), kao i informiranju učesnika o historijskim okolnostima koje su rezultirale različitim tipovima radija (community) koji postoje u svijetu. Zajednička im je odlika nezavisnost i želja za djelovanjem u cilju unapređenja zajednice i društva. Ovu radnu sesiju vodio je Vladimir Radinović, osnivač RadioKit-a i istoimene fondacije koja se bavi produciranjem muzičkih umjetničkih projekata.
Aldin Vrškić, voditelj programa za mlade Udruženja “Naša djeca” Zenica, rekao nam je da je sastanak započeo interaktivnim sesijama u cilju provjeravanja dinamike grupe. Aldin ističe da je zadovoljan odnosom unutar same grupe, te da očekuje da će sastanak biti produktivan.

Turističku turu za naše goste vodio je Afan Abazović, turistički vodič grada Zenice i diplomirani pravnik. „Zenica je grad u centralnom dijelu BiH. Grad velikog, neiskorištenog, turističkog potencijala“.  Zašto Zenicu zove  „Zaboravljeni Jeruzalem“ poslušajte u emisiji Ćaskaonica, u ponedjeljak (06.11) od 17 h; kao i kako stranci, turisti, percipiraju Zenicu.

Današnje aktivnosti su realizirane u okviru projekta „Mladi za slobodne medije“ („Youth For Free Media“) koji realizira Udruženje za brigu i opšta prava djece „Naša djeca“ Zenica, a podržava Europska komisija.  Učešće u sastanku su uzela četiri predstavnika radija “Acitve”.

Sutra u Active jutru od 08.30 h poslušajte utiske drugih učesnika ovog sastanka, a učesnike sutra očekuju radne sesije pod nazivima “Community media in Europe”, “Europe and media how to remain free”, “New media sessions, social media and podcast”.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist