Da li je Zenica pogodno tlo za aktivizam mladih?


“Zenica je po mom mišljenju najpogodnije tlo za aktivizam mladih. Ovo je grad u koji možemo svi da ulažemo, ovo je grad u kojem vrijedi biti aktivan, grad u kojem bez našeg aktivizma ja vidim samo sivilo. Sve dok smo mi mladi aktivni, mislim da ova zajednica može da napreduje, a bez tog aktivizma nema ni napretka.”, riječi su direktorice programa radija Active, Ilme Islambegović.

S obzirom na priče današnje omladine, kako se njihov glas ne čuje, kako ne pronalaze prostora da djeluju i donose promjene unutar svojih lokalnih zajednica, osjetila sam potrebu da istražim tu temu i ispitam da li je Zenica zaista pogodno tlo za aktivizam mladih.

U razgovoru sa direktoricom programa radija Active, Ilmom Islambegović, koja je i sama dugo bila članica nevladinih organizacija, dobili smo potvrdan odgovor na naše pitanje, a još je naglasila da svaka zajednica može da napreduje sve dok su mladi aktivni.

Svakako, za sva dešavanja postoje odgovorne osobe, međutim u ovom slučaju promjene mogu doći samo ako nadležni osluškuju i slušaju potrebe djece i mladih, što je generalni stav Udruženja “Naša djeca” Zenica.

“Ono što mladi mogu uraditi jeste ukazati na goruće probleme u njihovoj zajednici, jer se najviše susreću sa njima i zagovarati za njihove promjene ili možda nekim akcijama, aktivizmom donijeti konkretne promjene. Po meni su mnogo važnije zagovaračke aktivnosti, odnosno istraživanja koja vrše djeca i mladi na osnovu kojih se mogu donijeti i neke sistemske promjene i rješenja.”, izjavila je Ilma.

Dakle, Zenica svakako nudi niz mogućnosti i prilika, važno je samo biti dovoljno spreman, hrabar i odvažan i tada će se put ka rješenju nekog problema sam pronaći.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist