Dendizam – raskošno maskiranje uzaludnog života, gracioznosti i tragičnog gesta


Dendizam ili dendi je pokret koji se prije svega veže za razdoblje nakon romantizma, i vezano je za modu i držanje tijela. Njegova definicija se ne može ograničiti na jednu rečenicu. Pitanje je da li se uopšte i može definisati u strogim okvirima koje inače definicije podrazumijevaju. No, kako kaže Georges Mathieu: „Dendizam ne postoji, postoje dendiji.“

Prva asocijacija na ovaj pokret jeste odjeća i držanje tijela. Ako želimo bolje da upoznamo i shvatimo dendije i šta oni predstavljaju, ne trebamo se ograničiti samo na njihov vanjski izgled (iako je to najupečatljivija instanca dendizma), nego shvatiti u kakvoj je vezi njihova vanjština s društvenom ulogom, jer na kraju krajeva, dendi je društveno biće koje ne može postojati nezavisno od društva u kojem se nameće i kreće.

Pojava dendizma se najčešće povezuje sa Georgeom „Beau“ Brummellom. Brummell je bio britanski oficir, kriketaš, diplomata i prijatelj regenta i budućeg kralja George IV. Unatoč činjenici da je imao sasvim solidno obrazovanje, nije se mogao pohvaliti ni sa čim značajnim dostignućima, izuzev da je bio svojevremeno modna ikona Britanije.  Nakon raskida prijateljstva sa Georgom IV i zbog kockarskih i drugih dugova, potjeran je u Francusku, gdje umire od posljedica sifilisa u siromaštvu.

Dugo vremena se mislilo da je ovaj pokret povezan sa željom da se zadivi određena žena. No, dendiju je bio bitniji kockarski sto nego naklonost žene. Brummell nije nikada dopuštao da mu emocije poremete držanje. Njihova taština je znatno drugačija od taština drugih ljudi. Oni su preokupirani učinkom kako njihova superiorna elegancija utječe na ljude koje se nalaze oko njega, jer ipak to je jedini test njegovog uspjeha. To je nešto više od načina odijevanja, sretne i drske dikakture osobne higijene i vanjske elegancije. Dendizam je više raskošno maskiranje uzaludnog života, gracioznosti i tragičnog gesta kojeg simbolizira razočarenje.

Vode se sa 3 zlatna pravila :

  1. Ničemu se ne diviti;
  2. Sačuvati mirnoću ali istovremeno iznenađivati sa neočekivanim potezima;
  3. I na kraju se udaljiti čim se učinak postigne.

Njihovo obrazovanje je veoma površno, tj. zna onoliko koliko je potrebno da zadivi nekoga u svom društvu. Dendi je „mio i uman“, znanje mu nije baš temeljito, ali ga zna pokazati u pravom trenutku. Izdvajaju se ženskom semiotikom tijela i vanjštine, aristokratske dosade i nemotiviranosti.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist