Predstava „Elektra“ Makedonskog teatra iz Skoplja večeras u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica


Zahvaljujući dugogodišnoj uspješnoj saradnji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Internacionalnog teatarskog festivala MESS Sarajevo, i ove godine, veliki dio programa Festivala MESS se održava na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U subotu, 30. septembra u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica svečano je otvaren 57. internacionalni teatarski festival MESS, izvedbom predstave „Slijepi pjesnik“ u produkciji čuvene belgijske trupe „Needcompany“ i u režiji Jana Lauwersa. Pjesmu „Slijepi pjesnik” napisao je slijepi sirijski pjesnik Abu al ‘ala al Ma’arri. Jan Lauwers je dobio ideju za ovu predstavu kada je posjetio Veliku Džamiju u Kordobi. U maorskom vremenu, Kordoba je bila trgovački i kulturni centar svijeta. Žene su bile na funkcijama vlasti, a ateizam česta pojava. Tada je Pariz bio mali provincijski grad, a Karlo Veliki nepismena poznata ličnost. Jan Lauwers za svoje polazište uzima porodična stabla svojih glumaca i ispisuje jednu novu priču utemeljenu na njihovim nacionalnostima, kulturama i na šest jezika kojim oni govore. On se vraća hiljadu godina u prošlost kako bi preispitao pojam identiteta današnje multikulturalne Evrope.

Nakon odigrane predstave „Slijepi pjesnik“, Andriy Zholdak će biti ponovo pred zeničkom festivalskom publikom sa Makedonskim narodnim teatrom i predstavom „Elektra“ večeras u 20 sati. Predstava govori o časti i zločinu u kraljevskoj porodici. Svi smo mi odgovorni za svoje postupke i postupke svojih roditelja, svojih djedova, svojih pradjedova. Bogovi kažnjavaju i djecu naše djece, svidjelo se to nama ili ne. Ova drama propituje pojam okrutnosti duboko uvriježene u podsvijesti ljudskog bića. U jednom trenutku, u životu naše zemlje, naše porodice ili bilo kojeg ljudskog bića, ta se okrutnost iznenada otme i pretvori u silu koja kontrolira čovjeka. Nameće se pitanje koliko je duboka ta čovjekova okrutnost – kilometar ili više?

Nakon izuzetno uspješnog učešća predstave „Moja Fabrika“ na 42. internacionalnom teatarskom festivalu MOT u Skoplju krajem septembra, u utorak, 3. oktobra ova predstava gostuje u Narodnom pozorištu Sarajevo u okviru Glavnog programa 57. internacionalnog teatarskog festivala MESS. Već početkom novembra ova predstava će imati svoje naredno međunarodno gostovanje na 22. jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ Užice.

“Moja fabrika”

Zenička publika će u nastavku Festivala MESS imati priliku pogledati belgijsko-švicarsku koprodukciju „Pet lakih komada“ u petak, 6. i u subotu, 7. oktobra, koju je režirao Milo Rau, a koja je proglašena najboljom predstavom u 2016. godini prema ocjeni uglednog teatarskog časopisa „Theater Heute“.

“Pet lakih komada”


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist