PostgreSQL – Čista desetka


Bilo da ste web application developer, razvijate klasičnu dvoslojnu (client-server) aplikaciju ili obrađujete velike količine podataka, sigurno ste se sreli sa pitanjem kako riješiti pitanje sigurnog spremanja podataka, da li odabrati SQL bazu podataka ili ne, koju bazu koristiti, da li preferirati softver otvorenog koda, vlasnički softver, i sl.

PostgreSQL je open source relaciona baza podataka (RDBMS) sa veoma dugom tradicijom. Često u sjenci drugih open source i proprietary baza podataka, posljednjih godina proživljava drugu mladost. Kroz komparativnu analizu projekta pokušati ćemo objasniti razloge porasta popularnosti, prezentirati novosti dostupne u verziji 10 (Authentication, Partitioning, Replication and Scaling), a nadamo se i potaći interes publike za korištenje PostgreSQL-a.

U novijim verzijama, PostgreSQL posjeduje dodatne osobine kojima može parirati NoSQL bazama podataka (npr. ugrađena podrška za JSON), tako da je moguće paralelno podržati i klasične i moderne aplikacijske scenarije u “jednom paketu”, sa odličnim rezultatima, brzim vremenom razvoja i jednostavnijim deploymentom.

U otvorenom dijelu sesije, demonstriraćemo najznačajnije, ali i one manje poznate ili neobične funkcionalnosti PostgreSQL-a, koje nisu dostupne u ostalim RDBMS sistemima, kao što su Full text search, Foreign Data Wrappers, NOTIFY, Row-Level Security i mnoge
druge.

Autor prezentacije je Adis Nezirović (adis@linux.org.ba), dugogodišnji aktivni član udruženja Linux korisnika BiH, Linux i open source entuzijasta, trenutno zaposlen kao Software Engineer u
HAProxy Technologies LLC.

Kada? 27. Septembra od 18h do 20h
Gdje? The Brew Pub, Kranjčevića 18, 71 000 Sarajevo

FB event

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist