10. Socijalni dan: Učenici istraživali gdje ide PDV, vodili emisije, učili vožnju


Jučer je 700 srednjoškolaca iz cijele BiH otišlo na svoja radna mjesta u mnogobrojne firme, organizacije, institucije koje su im na jedan dan otvorile svoja vrata, poput Ambasade Velike Britanije, Dom naroda Parlamenta FBiH…

Pet učenika je radilo kao istraživački novinari i već su pripremili svoju prvu priču sa terena: “Danas smo otišli u restoran da jedemo i vidimo da li ćemo dobiti račun. Nakon toga da utvrdimo za koliko novca je oštećen budžet (PDV). Kada smo to utvrdili tražili smo primjer kako ispričati priču. Djeca su dali odličan primjer kako nisu imali dovoljno novca za razmjenu učenika u bh. gradovima. Pa smo postavili tezu kako postoji stavka u budžetu koja omogućuje finansiranje ovakvih događaja i da je novac na koji nije plaćen PDV mogao biti iskorišten za te potrebe”, rekli su nam iz Centra za istraživačko novinarstvo.

Pored istraživačkih novinara, učenici su jučer bili i radijski voditelj:

“Imran i Sanjin počeli su svoj radni dan jutros u u 08.00 h na Radio Active Zenica. Njihov glavni zadatak je pripremiti i specijalnu emisiju o prvom radnom danu koju ćete moći slušati u našem programu danas od 13 h.” A na BH radiju učenici Centra za slijepa i slabovidna lica vodili su jutros “uživo” program sa kolegicom Vanjom Iličić.

JZU “Zdravstveni centar” Brčko  je zaposlio 50 učenika! Pitali smo ih gdje su svi učenici stali.

“Učenici su raspoređeni na gotovo svim odjeljenjima od službe za ljudske resurse i kvalitet preko ginekologije do službe za dijagnostiku”, rekli su nam Centra.

Udruženje INFOHOUSE i ove godine – bez donatora – uz pomoć prijatelja projekta i poslodavaca pruža srednjoškolcima mogućnost da budu zaposleni bar na jedan dan te tom prilikom zarade dnevnicu u iznosu od 20 KM. Sve dnevnice koje zarade na Socijalnom danu biti će uplaćene u Fond “Socijalni dan” i iskorištene za realizaciju ideja i projekata koje su učenici sami osmislili.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist