Promocija i distribuiranje „Budžeta za građane“ ZDK 2017.


U subotu, 25.02.2017. godine, s početkom u 12 h, ispred Robne kuće „Bosna“  Udruženje „Naša djeca“ Zenica će distribuirati i promovirati „Budžet za građane“ 2017. Također, u isto vrijeme na radiju „Active“ koji djeluje kao redovna aktivnost Udruženja, bit će emitirana sprecijalna radijska emsija o važnosti „Budžeta za građane“ u kojoj govore premijer Zeničko-dobojskog kantona , gospodin Miralem Galijašević, pomoćnica ministra finansija Zeničko-dobojskog kantona, gospođa Nada Delibašić i  ekspert za lokalnu upravu u Agenciji „Eda“ Banja Luka, gospođa Slobodanka Dukić.

Emisiju možete poslušati na našem youtube kanalu:

“Budžet za građane” na jednostavan način prikazuje kako se prikuplja i troši novac iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona. To je  pojednostavljena, transparentna, građanska verziju budžeta pripremljena saradnji sa građanima i predstavnicima nevladinog sektora. Budžet ne predstavlja samo dokument kojim se ukazuje na strukturu rashoda i prihoda, on predstavlja i edukativni akt za građane.

Građani su u proteklim godinama uzeli učešće u online anketama, individualnim razgovorima i fokus grupama, što je rezultiralo formiranju slikovitog, pojednostavljenog i funkcionalnog budžeta

Sada putem “Budžeta za građane” javnost može da prati i kontroliše rad lokalne samouprave. Ovo bi trebalo da postane još jedna pozitivna praksa saradnje lokalne samouprave i građana.

Na ovaj način Vlada Zeničko-dobojskog kantona nastavlja unapređivanje otvorenog i odgovornog odnosa sa građanima u procesima donošenja važnih odluka na kantonalnom nivou.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist