GOTIVA FEST, ne KPD i Mittal


PIŠE: Ajla Heralić
(objavljeno i u Magazinu Liberté br.7 )

Kada su provjaderi koji se druže već 10 godina, nakon godina putovanja i nastupa na festivalima shvatili da sebi i drugima mogu stvoriti ambijent negdje u blizini u kakvom se vole družiti, tada su utkali ljubav u Smetove i tako je nastala Gotiva. Gotiva koja pored muzičkog sadržaja nudi i radionice ekološkog, edukativnog i umjetničkog tipa, što bi rekli za svakog po nešto.

Teško je riječima opisati i samo značenje riječi gotiva, a kamoli tek taj osjećaj. Znate onaj osjećaj potpune slobode, pa kad čujete frekvencije neke dobre muzike, osjetite zagrljaj dragog prijatelja, dočekate prvo jutarnje Sunce, kad vam prirodni ambijent i dobra raja izmami osmijeh na lice, a uz to sve vas snažne zvučne vibracije bukvalno tjeraju na pokret i ples? Tako nekako možemo približiti Gotivu i utkane gotivne momente, za početak našeg razgovora objasnili su organizatori Gotive, odnosno provajderi kako preferiraju da ih se naziva.

Gotiva je spoj parcijalnih gotivica koje su organizovane ranije u vidu manjih privatnih partija i akcija. Svaki od njih je rezultirao ogromnom pozitivom i sa odobravanjem raje koja se gotivila, tako da je logičan slijed dešavanja bio da se kreira višednevni festival koji bi objedinio sve ono što se već dotada odvijalo.

A zašto Gotiva? Zato što viziju festivala treba da simbolizira njegov naziv, odnosno žargonsko značenje. I kad pitaš raju kako im je bilo na festu, onda te svi prvo pogledaju, pa se nasmiju i vele: Ma gotiva!, objašnjavaju provajderi.

Smetove kao lokaciju za Gotivu odabrali su jer nisu imali gdje drugo. Zenica se ne može pohvaliti sa mnogo lokacija koje su dovoljno blizu, a dovoljno daleko od grada. Mjesto na kojem se može ugodno disati, sa lijepim prirodnim ambijentom, dosta Sunca i Hlada, daleko od urbane džungle, a opet pristupačno za mnoge posjetioce – to su bili parametri koji su ih doveli do Smetova. Kad su počele pristizati ekipe iz Krajine, Hercegovine, Slavonije, Dalmacije, Srednje Bosne itd., još od prve Gotive, uvidjeli su da su odabrali pravo mjesto.

Kako kažu, biranje izvođača i formiranje line-upa je najlakša stvar u kompletnoj organizaciji. Izvođači nekomercijalnih muzičkih žanrova sa kojima sarađuju, uvijek su raspoloženi za dolazak, nastup i druženje na manjim festivalima, a pritom im je jedini zahtjev da se Zgotive i oni i raja!

Muziku koju imate priliku slušati samo preko Sound, Mix i sličnih cloudova,  muziku koju u gradu Zenici, a i šire nikad niste imali priliku poslušati i zaplesati, e takvu muziku možete čuti na Gotivi. Eksperimentalni stage se ponovo mijenja, pa tako i naredne godine tu očekujte neočekivano. Ostale tajne planove nećemo otkrivati, samo ćemo reći da ideja i koncept festivala ostaje isti, a sve drugo će biti potpuno drugačije.

Da Gotiva postane biljeg Zenice, umjesto Mittala, KPD-oma i ostalih sivih asocijacija i eminencija, vizija je provajdera.

Svima vama koji ste propustili prethodne Gotive ne smije se desiti da se na ovogodišnjoj Gotivi ne izgotivite, ja se prvenstveno vraćam zbog raje koja širi samo ljubav, i priznaću paprikaša kojeg nisam stigla probati. Idemo ostvariti gore spomenutu viziju i dati novi biljeg Zenici!

Revolution Slider Error: Slider with alias fest not found.

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist