Čarolija druge sedmice u Pestalozzi dječijem selu


Prošle su dvije sedmice učenja o sebi i drugima, razmjene iskustava, interkulturalnosti i zajedničkog života. Djeca iz BiH i Makedonije su boravila u Pestalozzi dječijem selu, a o onome što su u prvoj sedmici naučili i doživjeli u ovakvom kreativnom okruženju  već smo pisali. O tome možete pročitati na: http://activezenica.org/djeca-iz-zenice-na-interkulturalnoj-razmjeni-u-svicarskoj/.

Vršnjačkim dijalogom druge sedmice nastavili su da razmjenjuju svoje vidike i uče o konfliktu i rješavanju konfliktnih situacija, migracijama i diskriminaciji. Zajedno su stvorili prostor u kojem pojedinac biva inspirian i nadahnut, a grupa obogaćena.

O svom iskustvu govorili su u radijskim emsijiama koje su emitirane na Power up radiju iz Švicarske, a prenosio ih je i radio Active. Emisije su održane na tri jezika, a tematizirale i objedinile sve naučeno: pitanje identiteta, diskriminacije, migracije, LGBTQI brakova, konflikta, zajedničkog suživota i pjesme. Na kraju emisije djeca su dala svoje preporuke za stvaranje boljeg okruženja za sve nas.

Osim djece, i odrasli predstavnici Udruženja“Naša djeca“ Zenica prisustvovali su intekulturalnoj radionici na kojem su razmijenili iskustva i stekli dodatna znanja.

Posljednjeg vikenda djeca i odrasli su posjetili Zurich i organizirali zajedničko sankanje u selu Trogen. A posljednji dan zajedno su svi uživali u prelijepom pogledu na prostranstvo austrijskih, njemačkih i lihtenštajnskih Alpi.

Osim edukacije, djeca su imala priliku da se druže u Youth club-u, te zabave na partiy-u All in white. Odrasli su za njih organizirali igrice Tajni prijatelj i Talent show koje su ih dodatno zbližile.

Kada smo ih pitali kakav utisak je na njih ostavila ova razmjena, rekli su da je ovo bila jedinstvena prilika da se zbliže, te da se osjećaju kao mala porodica. Također, istaknuli su važnost upoznavanja vršnjaka drugih kultura. Ovo je za njih bila i dobra prilika da na lijep način uče zajedno, poštuju tuđa mišljenja i suživot.

Nakon ovakve dvije sedmice bilo je mnogo suza na rastanku, a kako je to sve izgledalo pogledajte u našoj galeriji fotografija OVDJE, jer ovaj put riječi zaista nisu dovoljne da dočaraju tu čaroliju koju su živjela i stvorila djeca iz BiH i Makedonije uz pomoć svojih organizacija i Pestalozzi fondacije.

Odlazak djece na ovu interkulturalnu razmjenu pomogli su i: ArcelorMittal Zenica, Plastic Art Foundation iz Švicarske, te Grad Zenica.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist