Historijski uspjeh Bosanskog narodnog pozorišta Zenica na 33. susretima kazališta/pozorišta


U tridesetdvogodišnjoj historiji postojanja Susreta kazališta/pozorišta BiH u Brčkom nije zapamćeno da jedno pozorište uđe u takmičarski program sa tri svoje predstave. 

Na 33. susretima kazališta/pozorišta u Brčko distriktu BiH, koji će se održati od 17. do 25. novembra, Bosansko narodno pozorište Zenica je ušlo u Takmičarski program sa svoje tri predstave i to sa predstavom koja je glumački i rediteljski uradak Mirjane Karanović, a koja je nastala po tekstu Tanje Šljivar Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali, zatim predstava Dragana Komadine Drang nach Westen (Prodor na Zapad) u režiji Lajle Kaikčije i predstava Mrtve ribe plivaju na leđima, velika koprodukcijska predstava Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, nastala po tekstu Josipa Mlakića, a u režiji Tanje Miletić-Oručević.

Osim vlastitog uspjeha ove teatarske kuće, može se govoriti i o pomicanju produkcijskih standarda bh. teatra, jer se primjerom Bosanskom narodnog pozorišta Zenica pokazuje njegovanje tekstova domaćih dramskih autora, a samim tim i naše baštine.

U obrazloženju selekcije Takmičarskog programa 33. susreta kazališta/pozorišta BiH, selektor Vlado Kerošević je izjavio: Zeničko pozorište odigrat će tri predstave, jer su u protekloj sezoni u realizaciji imali deset projekata po tekstovima domaćih dramskih autora koji pišu na sva tri jezika kojim se služe narodi u BiH. S druge strane, imamo druga domaća pozorišta u BiH, odnosno pet teatara koja nisu stavila nijedan tekst domaćih dramskih autora. Naša kompletna teatarska klima u BiH još nije dovoljno motivirana bez obzira na to što smo regionalizirali ove susrete kako bismo podigli standard.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist