DJ Adot nastupa u sklopu treće Active fundraising kampanje


 

Radio “Active” vas poziva da budete dio najluđeg provoda u gradu, 5.11.2016. godine u Club-u 072 u Zenici. Za vrhunsku muziku i atmosferu zaduženi su DJ Adot i DJ Marlon Bright.

U nastavku vam donosimo intervju sa DJ Adotom u kojem, između ostalog, saznajemo kada se počeo baviti DJ-ingom, šta je njegova inspiracija i koji to DJ ima njegovu naklonost.

– Kada si počeo sa DJ-ingom i šta su bile tvoje ranije strasti, kako je to sve počelo za tebe?

DJ-ingom sam se počeo baviti prije godinu dana. To je na neki način bio izraz mog nezadovoljstva trenutačnom scenom na polju elektronske muzike u BiH. Imao sam potrebu da kažem da se može drugačije i ostalo je sve došlo samo po sebi. Već 17 godina sam involviran u scenu elektronske muzike u regionu na razne načine ali ovo je prvi put da se bavim DJ-ingom.

Koji su trenutno tvoji glavni izazovi kao DJ-a? Šta je to što DJ-ing za tebe čini zanimljivim?

Ostati svoj, ne povinovati se trenutnim trendovima već imati svoju viziju onoga što želim da puštam i to slijediti neprikosnoveno.

 – Na osnovu čega se odlučiš pustiti određenu traku na setu? Postoji li kriterij za odabir pjesama ili je to čista subjektivnost?

Kada je set u pitanju za mene ne postoje predodređeni setovi. Puštam ono što u tom trenutku osjećam i muziku klasificiram samo kao onu dobru i lošu pa često znam pustiti i AC-DC ili Run Dmc kao i neku downtempo traku u predominantno tehno setu. Stvar je samo trenutka i inspiracije i ništa drugo.

– Tvoja najveća inspiracija?

Moja najveća inspiracija je dobra muzika i kada nakon desetina hiljada sati preslušane muzike otkrijem nekog novog umjetnika neku novu traku i iznova se iznenadim i ozarim. Nema boljeg osjećaja od tog.

– Za koga imaš puno poštovanja?

Nedavno sam imao priliku da mu to i kažem lično na jednom festivalu. Jedan od najvećih DJ-a svih vremena za mene je John Digweed. On se bavi tim poslom i pozivom skoro tri decenije a i dalje je svjež i inovativan kao da je tek počeo. Kada svira nećete moći vidjeti neke velike izlive emocija na njemu ali njegova muzika će vas očarati i prenijeti u neku drugu dimenziju.

– Postoji li najupečatljivija noć za tebe kao DJ-a?

Teško da bih mogao izdvojiti neku noć posebno obzirom da mi je svaki set i svaki susret i interakcija sa publikom jednako draga. Na svom prvom oficijelnom gigu u organizaciji Stereo Groov-a na stage mi je prišao momak zagrlio me i poljubio u obraz  ali su mi drugi tek poslije to prepričali. Ja sam jednostavno bio u svom svijetu muzike i to uopšte nisam primijetio u tom trenutku. Mogao bih reći da je to jedna od upečatljivijih stvari koje su mi se dogodile po kojoj pamtim taj set.

– U kojem pravcu se razvija bh. elektronska scena?

Nakon duge stagnacije na sceni elektronske muzike mogu reći da su se stvari pomjerile sa mrtve tačke. Imamo ogroman broj kvalitetnih evenata, novih, mladih i perspektivnih DJ–a kao i izvrsnih producenata elektronske muzike koji su već prepoznati u svijetu a i onih koji će tek biti.

– Jedna od naročitosti DJ-inga je to što izvuče ljude iz njihove male kutije na par sati bez mogućnosti mijenjanja kanala, mijenjanja pjesme po njihovom ukusu ili ostajanja u vlastitom virtualnom krugu. Kako ti kao DJ iskorištavaš ovu slobodu?

Ja imam jako visoke standarde kada je muzika u pitanju. Kada sviram prvo želim da zadovoljim sebe. Kada sam taj segment zadovoljio onda to publika prepozna na najbolji mogući način. Uvijek sam volio kada slušam set nekog drugog DJ-a da budem iznenađen i na neki se način uvijek trudim da i ja iznenadim slušaoce svojih setova.

– Da li misliš da je publika u stanju da cijeni sve zamršenosti i komplikacije DJ-inga, ako ustvari ne znaju šta se tačno dešava iza pulta?

Ovdje govorim prvenstveno kao konzument elektronske muzike-mene je uvijek interesiralo ono što izlazi iz zvučnika set  kao svojevrsno umjetničko djelo DJ-a koji ga izvodi na sebi svojstven način. Tehnički me nikada posebno nije zanimalo šta se dešava iza pulta , mada moram priznati da je naša publika i više nego dobro upućena u sve aspekte koje nosi jedan DJ set.

– Za kraj, možeš li preporučiti dva DJ-a za koja misliš da zaslužuju pažnju naših čitaoca

Problem je što to ne bi bila dva već dvadeset i dva a ne bih želio nikoga da izostavim 🙂

 

 

 

 

 

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist