Japanska bubnjarska atrakcija, bend ‘Ondekoza’ stiže u Sarajevo


U organizaciji Ambasade Japana i Japan Tobacco International u BiH u petak, 30. septembra u 19 sati i 30 minuta u sarajevskom BKC-u publici će se predstaviti svjetska muzička atrakcija – japanski bend Ondekoza, a zahvaljujući organizatorima ulaz je slobodan.

Grupa “Ondekoza” osnovana je prije četrdeset i pet godina u Japanu i pioniri su u izvedbi na taiko bubnjevima. Svojim izvedbama oplemenili su glasovite svjetske glazbene dvorane poput Carnegie Halla ili Lincoln centra u New Yorku ili Le Palais des Congres u Parizu. Osim posebnosti u muzičkoj izvedbi, članovi benda posebni su i po načinu života i svojoj filozofiji.

U svom repertoaru, od kojeg su neki dijelovi postali standardni u izvedbama drugih taiko bendova širom svijeta, Ondekoza priča priču o nostalgiji za domom, utsu-hachijo, te pjesmu o moći javnih ličnosti i rekvijem za mlade ratnike yatai-bayashi. Legenda Utsu-hachijo kaže da je prije nekih 400 godina, nakon pada u more tokom bitke kod Sekigahare, Ukita Hideiea voda izbacila na obalu otoka Hachijo. Budući da nije mogao da pobjegne, bio je prinuđen da provede ostatak svog života na tom otoku. Zamjenivši svoj mač „bachi“ palicama za bubanj, priča se da je svirao bubnjeve i pjevao kako bi izrazio svoju čežnju za domom.
Drevni otočani južnog Japana usmjeravali su jedra svojih brodova prema sjeveru u potrazi za idealnom zemljom Utopijom. Na ovim brodovima svirali su se bubnjevi kako bi se umanjio strah veslača kojima su prijetile smrtonosne oluje i talasi. Vjeruje se da je od tog takta bubnjeva potekao yatai-bayashi. Ondekozin yatai-bayashi takođe odražava iskustvo mladog Dena Tagayasua, osnivača Ondekoze, koji je izgubio četrdesetjednog od četrdesetosam svojih drugova iz razreda u zračnom napadu na Asakusu 10. marta 1945. godine. Ovo djelo je rekvijem za njegove izgubljene drugove.

Dokazujući u praksi svoju filozofiju trčanja i bubnjanja u isti glas, Ondekoza je imala nezaboravan međunarodni debi 1975. godine u Bostonu, SAD kada su se njeni članovi, nakon što su istrčali cijeli Bostonski maraton, popeli na binu i izveli nastup na odaiko bubnju teškom 350 kilograma. Nakon toga grupa je krenula na turneju po Americi, Europi i Japanu te dobila odlične kritike. Početkom devedesetih godina 20. stoljeća grupa je provela 3 godine (1990-1993) trčeći na maratonima i nastupajući širom SAD-a. Ova turneja je počela i završila se na isti način – nastupom u Carnegie Hall-u u New Yorku. Tijekom ove turneje, članovi grupe istrčali su oko 15.000 kilometara. Od 2000. godine grupa je bila na turnejama u Japanu, širom Azije i Europe, uključujući Tajvan, Turku, Brazil, Italiju, Saudijsku Arabiju Švicarsku, Njemačku i mnoge druge države. Grupa nastavlja sa međunarodnim turnejama a njihovo putovanje traje i danas dok trče i sviraju bubnjeve širom svijeta.

Nastup u Sarajevu dio je turneje koja je započela 2015. godine i koja će se nastaviti do obilježavanja 50. godišnjica grupe. Turneja pod nazivom “Zemlja upoznaje karavan“ počela je u Konosu, u mjestu Saitama u Japanu i nastavlja se planetom uključujući Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Svi ovi zanimljivi detalji čine Ondekozu jedinstvenom pojavom na svjetskoj muzičkoj sceni koju ne smijete propustiti!

Izvor za fotografiju: DPA/PIXSELL

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist