Apel političkim strankama koje će učestvovati na Lokalnim izborima 2016.


Imajući u vidu da je trenutno samo 3,8% žena na čelu lokalnih zajednica u BiH, predstojeći Lokalni izbori prilika su da se pozicija žene u politici vrati na njeno mjesto, a to je ravnopravno mjesto sa muškim kandidatima. Upravo sa tim ciljem učesnici/e Javnog skupa „Ravnopravnost nije 4% žena na čelu lokalnih zajednica“ održanog 30.05.2016. u Općini Visoko, su usvojile sljedeću zajedničku

I Z J A V U

3,8 % žena na čelu lokalnih zajednica u BiH je direktno kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova BiH i u direktnoj suprotnosti s demokratskom praksom razvijenog svijeta.

Predstojeći izbori su prilika da stranke revidiraju liste kandidata koje će podržati na Lokalnim izborima i omoguće ženama da zauzmu svoje mjesto na političkoj sceni – ravnopravno s muškim kandidatima.

Zanemarivanjem i onemogućavanjem učešća žena – mišlju, djelom ili propustom – direktno onemogućavate političko predstavljanje više od polovine glasačkog tijela Bosne i Hercegovine

Ignoriranje akcija usmjerenih ka povećanju učešća žena u političkom životu zemlje i banaliziranje teme je direktna diskriminacija polovice stanovništva ove zemlje.

Ni vi sami (predstavnici političkih stranaka) ne vjerujete u tvrdnje da su žene nezainteresirane i nespremne zauzeti značajnije pozicije u politici lokalne zajednice.

Argument „glasači ne glasaju za žene kandidatkinje“ nije odraz stavova, tradicije i odabira glasača nego direktna posljedica stranačkih politika i propagandi, te značaja koji u javnosti ne pridaju ženama iz sopstvenih redova.

Pozivamo političke stranke u Bosni i Hercegovini da omoguće i da se u javnosti jasno opredijele i podrže ravnopravno i pošteno učešće i predstavljanje kandidatkinja tokom lokalnih izbora, kao i njihovo ravnopravno učešće NAKON objave izbornih rezultata, bez „ustupanja“ mandata koje su osvojile žene kandidatima muškog spola.

Insistiramo na javnom izjašnjavanju političkih stranaka o prijedlogu izmjena Zakona o Vijeću ministara kojim se traži povećanje učešća žena u Vijeću ministrara BiH na minimalno 40%, od narednih općih izbora, koji je odbijen u PD PS BiH krajem maja 2016.

U ime učesnika/ca Javnog skupa „Ravnopravnost nije 4% žena na čelu lokalnih zajednica“

Udruženje INFOHOUSE.

Načelnice


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist