Edukacija predsjednika mjesnih zajednica


Gradska uprava Zenica organizira edukaciju predsjednika mjesnih zajednica, 19. i 20. april 2016. od 10.00 sati do 15.00 sati, koja će se održati  u prostoriji Velike sale Gradskog vijeća.  Edukaciju će vršiti službenici gradske uprave i javnog sektora (javna preduzeća i ustanove), osobe iz NVO sektora, vijećnici, kao i pojedini predsjednici MZ ili članovi savjeta u smislu iznošenja primjera dobre prakse u radu ovih organa MZ.

Polazeći od značaja i uloge predsjednika i savjeta MZ kao organa MZ koje građani biraju neposredno svake 4 godine i koji zastupaju interese građana u pogledu kvaliteta življenja, s jedne strane, i obaveze lokalne uprave da ovim organima pruži stručnu i tehničku pomoć u obavljanju njihove funkcije, s druge strane, pokreće se sljedeći projekat za promjenu: Edukacija predsjednika MZ u cilju jačanja uloge savjeta MZ kao organa MZ

Edukaciji će prisustvovati i predstavnice ženske mreže iz nekoliko MZ iz ovog ciklusa. Također, edukaciju će pratiti i predstavnici i predstavnice NVO sektora (Medica Zenica), medijski će pratiti Radio Active UG Naša djeca, kao i predstavnik Fondacije Most prijateljstva, koja je obezbijedila pribor za pisanje i sredstva za zakusku.

Gradska uprava Zenica već treću godinu provodi mjere utvrđene Antikorupcijskim strateškim i akcionim planom 2013-2016 (AAP) koji je Gradsko vijeće usvojilo u decembru 2013. godine. Osnovni cilj AAP jeste suzbijanje i prevencija korupcije, kroz povećanje integriteta, efikasnosti, transparentnosti i odgovornosti lokalne uprave Zenica.

Krajnji cilj, odnosno svrha projekta je jačanje povjerenja građana u lokalnu upravu i javni sektor kroz jačanje transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti rada uprave i podizanje svijesti predstavnika MZ o potrebi aktivnog uključivanja u partnersko odlučivanje o pitanjima od značaja za kvalitet življenja.

U ovom I ciklusu obuhvaćeno je 18 MZ (1/4 ukupnog broja) i to: MZ BRODA, ČAJDRAŠ-VJETRENICE, BANLOZI, BISTRICA, STRANJANI, KOPRIVNA, DONJA VRACA, GORICA, JANJIĆI, KLOPČE, BABINO, BRIZNIK, SEOCI, CRKVICE, NOVO RADAKOVO, CENTAR, BILINO POLJE i BLATUŠA.

Edukacija je prvobitno planirana 18. i 19.04., ali je pomjerena na 19. i 20.04., raspored ostaje isti. Pogledajte ga klikom na… EDUKACIJA PREDSJEDNIKA MZ


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist