(Ne) Diskriminacija porodilja u FBiH


U Federaciji BiH, postoje različita zakonska rješenja i diskriminirajuće prakse. Zakon o radu, i raniji i novousvojeni, tretira samo dužinu trajanja porodiljskog odsustva. I jedan i drugi Zakon jednako tretiraju ovo pitanje i propisuju trajanje porodiljskog odsustva u periodu od jedne godine neprekidno, što je dosta napredno rješenje.

Međutim, iako Zakon o radu propisuje da žena ima pravo na naknadu za vrijeme trajanja porodiljskog odsustva, ne reguliše ko ima obavezu isplate ove naknade niti iz kojih izvora se finansira. Zakon u ovom smislu samo definiše da će ovo pitanje biti regulisano posebnim propisom. Trenutno je naknada ženi koja je na porodiljskom odsustvu regulisana Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite žrtava rata i zaštite porodica sa djecom FBiH, koji propisuje da se ove naknade regulišu na nivou kantona.

Nivo naknada koje se isplaćuju porodiljama u FBiH varira u velikoj mjeri od kantona do kantona, a često ove naknade zavise od raspoloživih budžetskih sredstava i dodatno se smanjuju odlukama kantonalnih vlada u odnosu na ono što je propisano kantonalnim zakonima.

Postoji više inicijativa za prevazilaženje ovih problema u Federaciji pokrenute od strane Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Kluba parlamentarki FBiH, Naše stranke – Inicijativa F5 i nevladinih organizacija. USAID-ovi projekat Program jačanja civilnog društva u BiH (CSSP) i Projekat jačanja institucija vlasti i procesa (SGIP), podržavaju uključivanje svih zainteresiranih strana, proces primjene standardizirane metodologije procjene uticaja propisa u izradi javne politike, te participativni proces izrade i razmatranja zakona u svim fazama zakonodavnog postupka.

Ministarstvo socijalne politike i rada FBiH je formiralo Radnu grupu koju čine predstavnici kantonalnih ministarstava, nevladinih organizacija i Centara za socijalni rad, koja fokusiraju se na analizu postojećih problema, identifikaciju ciljeva javnih poltika, te definisanje i procjenu učinaka alternativnih mjera za postizanje tih ciljeva, što će poslužiti donosiocima odluka da na bazi argumenata identifikuju opcije koje su najučinkovitije i provodive u realnim prilikama, vodeći računa o zajedničkoj nadležnosti u ovoj oblasti između Federacije BiH i kantona.

Kampanja (informativna i zagovaračka) pod nazivom (Ne)Diskriminacija porodilja u FBiH, pokrenuta od strane Udruženja Žene ženama u partnerstvu sa Žene Trnova, Uduženjem Žena Tuzle, Udruženja Žena Orašja, Forme F (Mostar), Centara za pravnu pomoć ženama (Zenica), Žena sa Une(Bihać) i Centra za građansku suradnju(Livno) ima namjeru da poveže sve subjekte u zajedničko djelovanje u rješavanju problema na području Federacije BiH.

Kampanja (Ne) Diskriminacija porodilja u FBiH, ima dva cilja:

· donošenje nove regulative o porodiljskim naknadama koja će biti jedinstvena za sve žene na federalnom nivou i

· osnivanje Porodičnog fonda iz kojeg će se vršiti isplata porodiljskih naknada.

Rezultati koje očekujemo:

· donošenje Zakona o zaštiti porodice sa djecom na federalnom nivou

· izmjene u članu 68 novog ZOR-a FBiH, stav 1 (porodilja prima prosjek svoje plate) i stav 2 (dopuna do pune plate porodilje ide na teret poslodavaca)

· eliminacija diskriminacije porodilja po različitim osnovama,

· podizanja pitanja naknada porodilja sa nivoa kantona na nivo Federacije BiH,

· formiranje Federalnog fonda za isplatu porodiljskih naknada

Ovim putem Vas molimo da se priključite našoj kampanji i u skladu sa svojim mogućnostima date svoj doprinos kroz različite dostupne kanale komunikacije-facebook page nosi ime: NEdiskriminacija porodilja u FBiH. Web portal: www.porodiljskenaknade.com

Udruženje Žene ženama

Dolina 1 71000 Sarajevo, Tel/Fax: +387 33 219 640 , e-mail:zene2000@zenezenama.org

www.zenezenama.org

Izvor: civilnodrustvo.ba


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist