Vijeće mladih FBiH kao primjer ublehaškog aktivizma


 

U proteklih par dana mediji u BiH su prenijeli naizgled pozitivnu priču iz sarajevske Vijećnice – formirano je Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine. Dakle, od 11.12.2015. mladi Federacije imaju krovnu organizaciju koja će, u suradnji sa Vladom, raditi na rješavanju problema mladih. Tačnije, osnovna obaveza Vijeća mladih biće djelovanje na jačanju uključenja mladih u društveni život zajednice i njihovom informiranju.Vijeće će biti direktno uključeno u procese provođenja Strategije prema mladima sa ciljem doprinošenja usvajanju i provođenju politike prema mladima i programa djelovanja za mlade koji najviše odgovaraju potrebama i pitanjima mladih.

Na papiru to zvuči fino – mladih iz FBiH se organizovali i sada će zajednički da rješavaju probleme mladih, kojih u ovoj zemlji ima i previše. Ali kao što većina stvari u našoj državi, tako je i ovo Vijeće daleko od ozbiljnog glasa mladih iz FBiH i samo naivna osoba može povjerovati da ovo Vijeće može utjecati na položaj mladih u FBiH.

Razloga za to ima i previše, za početak skoro pola Federacije u ovom Vijeću nije zastupljeno jer je za formiranje bilo dovoljno više od 50% kantona koliko ih je i uključeno u ovu priču(šest). Ostala četiri kantona nisu zastupljena i glas mladih iz tih kantona se ne čuje. Čitavo formiranje je na silu rađeno, a o tome dovoljno govori podatak da su se u određenim Općinama formirale nevladine organizacije(kao da ih nemamo previše) samo da bi mogli da osnuju općinsko, a kasnije kantonalno i federalno Vijeće mladih. A to da je određeni dio nevladinih organizacija samo produžena ruka političkih stranaka i da je dobar dio takvih „ nevladinih“ organziacija učestvovalo u formiranju ovog Vijeća ne treba ni spominjati. Naravno u cijeloj priči ima i ozbiljnih organizacija, ali teško da će u ovakvoj strukturi moći doći do izražaja.

Vijeće izvore finansiranja još nema, ali zakonom o mladim FBiH je predviđeno da se finansiraju iz budžeta, te će jedna od prvih aktivnosti ovog Vijeća biti sastanak sa nadležnim Ministarstvom da i oni dobiju sredstva koja mladim zakonom i pripadaju.

Iz gore navedenog je sasvim jasno da je ovo Vijeće samo sebi svrha i kao takvo može biti školski primjer kako stvari u Bosni i Hercegovini ne bi trebale da funkcionišu. Nažalost, ovo Vijeće i jest prava slika stanja u državi, tačnije nevladinom sektoru u kojem na 200 registrovanih organizacija možemo na prste jedne ruke nabrojati organizacije koje zaista i rade na rješavanju određenih problema.
Rad ostalih, na čelu sa ovim Vijećem, je ekipa sa Dnevnjaka savršeno predstavila :

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist