Održana prva studentska konferencija u Sarajevu


U suradnji s Uredom za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država CIVITAS je inicirao prvu zajedničku univerzitetsku konferenciju posvećenu temama iz oblasti građanskog obrazovanja koja je održana 3. i 4. decembra/prosinca u Sarajevu.

 

U radu su učestvovali rektori, dekani, prodekani za nastavu, profesori i studenti svih osam javnih univerziteta u našoj zemlji, a program je, u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu otvorenim proglasio Nicholas Hersh, media ataše Američke ambasade.

 

Prisutnima se obratila i rektorica Univerziteta u Tuzli prof.dr Nermina Hadzigrahić, a stručni panel vodili su prof.dr Izudin Hasanović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prof.dr Asim Peco, dekan Nastavničkog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, prof.dr Faruk Kozić, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, prof.dr Emir Vajzović, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, prof.dr Mile Ilić, Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, prof.dr Damirka Mihaljević, Sveučilište u Mostaru i prof.dr Nevzet Veladžić, Pravni fakultet Univerziteta u Bihaću.

Tema ovog panela bila je uloga univerziteta u obrazovanju informisanih, odgovornih građana koji kritički promišljaju društveno-političku zbilju, prepoznaju probleme javne politike, iznalaze, predlažu i zagovaraju usvajanje sistemskih rješenja za prepoznate probleme svjesni svoje individualne društvene, građanske odgovornosti.

Učešće u programu otvaranja uzele su i profesorice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof.dr Lejla Kafedžić i doc.dr Sandra Bjelan Guska, članice CIVITAS stručnih timova za provedbu empirijskih istraživanja o postignućima učenika u nastavi građanskog obrazovanja, te dr.sci Ljiljana Jerković i doc.dr Margareta Skopljak, saradnice na predmetu metodika nastave građanskog obrazovanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Ovaj jedinstven susret javnih univerziteta okupio je 123 studenta svih osam javnih univerziteta u našoj zemlji, koji su nakon stručnog panela posjetili Umjetničku galeriju BiH i Narodno pozorište u Sarajevu kako bi istraživali utjecaj angažirane umjetnosti na razvoj demokratske političke kulture društva. U Narodnom pozorištu studenti su prisustvovali i generalnoj probi za prvi čin Rossinijeve opere Il barbiere di Sivigli koju je na scenu sarajevskog pozorišta postavila talijanska grupa umjetnika Zero Positivo.

Kada je upitanju univerzitetska zajednica, do sada se isključivo radilo samo sa profesorima. Dakle, profesori su se uključivali kao stručnjaci koji su kreirali  školski program, provodili istraživanja o kvaliteti programa, te smo uvijek o stanju i perspektivi građanskog obrazovanja na Univerzitetu, slušali od profesora. Ove godine iako nemamo poseban budžet za to, nastojalo se da vidimo šta to i kako promišljaju studenti. Jasno je da ne možete na jednodnevnim ili dvodnevnim okupljanjima odgovoriti na sva pitanja, nemate vremena. Zato, prvo su se organizovane tribine na matičnim fakultetima da se čuje i vidi šta se to unutar univeritetske zajednice, zajedno sa profesorima, vidi kao problem i kao prostor za unapređenje. Prilika zajedničkog susreta jeste da se vidi šta bi se to moglo uraditi i šta su to zajednički problemi univerziteta. Šta ste vi to kao studenti prepoznali kao zajednički nedostatak, zajedničku prednost ili zajednički izazov. To su sve korisne informacije. Ovo je prvi susret ispitivanja terena po pitanju koliko su mladi svjesni  razvoja građanske kopetencije, i kako vide da se to može uistinu i dogoditiIvana Kešić, program menadžer

Informacije, kao i slike, preuzete sa: https://www.facebook.com/Civitas-Univerzitetska-Mre%C5%BEa-506367726523469/

 

 


RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist