Učestvujete li u (ne)pravdi?


Pet je mjeseci otkako je David ubijen. Pet mjeseci javnost bruji o ovom jezivom gašenju jednog mladog života. Pet je mjeseci otkako se jedan otac bori i protiv vlastitog bola. Učite djecu o herojima na primjeru ovog oca. Ali odgovorni, oni ili šute ili daju pogrešne odgovore. Koliko će još vremena proći? Svi smo mi David. Koliko će ih u ovoj korumpiranoj državi još biti ako već jednom ne odbrojimo kraj. U svakodnevnom govoru cesto susrećemo sa rečenicom: “Ma nema ovdje života, treba narod ustati, pobuniti se.” Jer, ništa se bez pobune neće postići. A onda dođu protesti nezadovoljnih radnika, boraca, skupovi i mirne šetnje pravde i istine za svu našu djecu, i tu nastaje “tajac”. Tu prethodno navedene rečenice niko ne shvata doslovno. Te rečenice postanu samo izraz kao neke podrške.

Znate, TREBA SE, ali da to pritom ne budete vi. Vi ćete sjediti kod kuće, ali vi i dalje nemate pojma zašto “narod” ne izađe, ne podrži. A vi niste dio tog naroda? Vas taj problem ne dotiče? Možda i drugi ljudi misle poput vas. I oni smatraju da treba, ali isto tako misle da će to uraditi neko drugi. Kad nam je postalo toliko svejedno da si nam takve stvari postale kao event na koji možemo, ali i ne moramo otići? Ovakvi problemi tiču se svih nas, nikako jednog pojedinca ili nekoliko njih. Čak niti nekoliko stotina, nego svih nas. Ja kao pojedinac značim mnogo, isto kao što ti značiš. Ti i ja možemo postati mi, samo ako se zajedno borimo za nešto. Jer, samo tako ćemo i uspjeti protiv onih koji su protiv zajedništva, empatijom i zajedništvom. Sutra, vi ili vaše dijete možete biti David i Denis, ili svi ostali koji su ubijeni od strane onih koji misle da su vlasnici nečijeg života. Da vas pitam, hoćete li i tada sjediti u kući ili ćete se boriti za istinu i pravdu? Za ono što se podrazumijeva, ali očigledno ne ovdje. Da li biste voljeli da tada drugi sjede, dok vas pritom tapšu po ramenu?

 

U petak, na Trgu Alije Izetbegovica u 19h izađite na mirnu šetnju podrške za Davida Dragičevića i Dženana Memića. Hoće li vam biti mrsko da izađete? Je li vam mrsko da se borite, za sebe, za druge, za djecu?


Tvoj stav
  1. Indira   On   30/08/2018 at 18:21

    Okovani nepravdom i zlom, i dalje, ne činimo ništa, ili se ne pridružujemo, onima, koji to pokušavaju.Zašto očekujemo, od drugih, da se bore, za ono, što se tiče sviju?U oktobru imamo priliku, da bar pokušamo, nemojmo je propustiti!

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist