Organska hrana
U posljednje vrijeme sve više težimo zdravim i prirodnim namirnicama iz našeg ili komšijinog vrta. Organska hrana je hrana proizvedena koristeći metode koje ne uključuju savremene vještačke dodatke kao npr. pesticide i hemijska đubriva, ne sadrži genetski modificirane organizme i nije tretirana zračenjem, industrijskim rastvaračima ili hemijskim prehrambenim aditivima.
U većem dijelu ljudske historije, poljoprivredna proizvodnja se može nazvati “organskom”. Samo je tokom 20-tog vijeka počela upotreba velikih količina vještačkih hemikalija u proizvodnji hrane. Pokret organske poljoprivrede nastao je 1940-tih godina kao odgovor na industrijalizaciju poljoprivrede i poznat je pod nazivom Zelena revolucija.
Organsko voće i povrće izrasta iz organskog sjemena što znači da je proces proizvodnje kontroliran od samog početka.
Proces proizvodnje organskih namirnica je skuplji i kompleksniji pa su organske namirnice skuplje od onih iz masivnog ili nekontroliranog uzgoja.