Funkcionisanje organizacije “Naša djeca” za vrijeme pandemije Korona virusa


Pandemija Korona virusa (COVID-19) došla je brzo i u krajnju ruku neočekivano. Pored toga, unijela je i izmjene u normalnom funkcionisanju u svakodnevnom životu, promijenila je dinamiku života svih nas, ali nam i svima poremetila planove koje smo imali.

Zbog cijele situacije, sve naše aktivnosti, prinuđeni smo odgoditi do daljnjeg. Prostorije organizacije za sve članove; djecu i mlade predstavljaju drugi dom i svakodnevno zajedno provodimo dosta vremena, a sada je najvažnije da brinemo o našem zdravlju i zdravlju onih čije zdravlje možemo ugroziti. Stoga ćemo u narednom periodu svoje aktivnosti obavljati od kuće, koliko god je to moguće i nadati se da će ova situacija proći onako kako je i došla, što brže moguće.

RadiYo Active

Na RadiYu Active se inače, na sedmičnom novou, realizuje cca. 30 različitih autorskih live emisija; kao i emisija Aktivno prespavali koja se emitira pet puta sedmično. Svakodnevno se trudimo da svu negativnu energiju konvertujemo u pozitivnu, te je putem radio signala, streama i našeg portala activezenica.org pošaljemo do vas. To radimo i u ovim kriznim situacijama, jer smo community. Autorske emisije koje ste navikli pratiti u njihovim redovnim terminima, neće biti emitovane, ali ih je zamijenio drugi prilagođeni program. O promjenama u programskoj šemi već smo pisali na linku, a svake sedmice na našim društvenim mrežama možete pogledati novu programsku šemu za tu sedmicu.

Prošlo je otprilike 10 dana otkako smo zaustavili sve aktivnosti uključujući i program uživo. Voditelji i voditeljice RadiYa Active trenutno rade iz svojih domova. Sve aktivnosti i sadržaj koji smo mogli nastaviti na online platformama smo i nastavili. Trenutno naš radioprogram i slušatelji ne trpe jer smo osmislili prilagođenu programsku shemu. Mislim da se još uvijek prilagođavamo i pronalazimo način da publika ne primjeti odsustvo live programa. Održavajući redakcijske sastanke online, pišući tekstove za web iz kreveta i osmišljavajući način kako da radiotalasima dovedemo pozitivu u svačiji dom iz svog doma štitimo sebe i druge. Iako nam je ova situacija donijela nove ideje, nadamo se da će se situacija smiriti i jedva čekamo da dođe vrijeme pogodno za vraćanje na posao.– Ena Čaušević, urednica RadiYa Active

Pored redovnog programa RadiYa, članovi svakodnevno rade i na pripremanju sadržaja emisija i videa koje realizuju u sklopu projekta Pollution Revolution.

U srijedu od 18h ne propustite prvu live emisiju na program RadiYa Active koju emitujemo iz kuće!

Dječiji parlament

Dječiji parlament je redovna aktivnost Udruženja “Naša djeca” Zenica i okuplja 50 članova, djece koji na taj način zagovaraju poštivanje dječijih prava, a prije ove situacije okupljali su se svake subote. Sastanci subotom za njih su bijeg od svakodnevnih školskih obaveza, prilika da se njihovo mišljenje čuje i uvaži, njihova kreativnost dođe do izražaja, a pored toga druže sa svojim vršnjacima.

Sastanke Dječijeg parlamenta sada održavamo online i sa djecom nalazimo ideje i načine kako da aktivnosti neometano nastavimo online. Za sada svakodnevno objavljujemo prijedloge naših parlamentaraca (Parlamentarci u vanrednoj situaciji) o tome kako oni provode vrijeme u kućnoj izolaciji i šta preporučuju svojim vršnjacima, kako bi ih inspirisali i učinili ovaj period što lakšim, a ujedno korisnim. Pored toga, njihove članke možete čitati na našem portalu activezenica.org. U skorijem periodu će izaći i animirani film na kojem rade članovi Dječijeg parlamenta a koji govori o dječijim razmišljanjima u toku ove vanredne situacije.

Budi Muško Klub

Budi Muško Klub Zenica postoji od septembra, 2019. godine i također djeluje u sklopu Udruženja. Od tada, ekipa BMK od 25 članova i vršnjačkih edukatora radi na pozitivnim promjenama u lokalnoj zajedinici po pitanju zdravlja pojedinca i zdravih životnih navika kroz online kampanje, redovne sastanke, obilježavanje bitnih datuma i održavanje radionica u školama. Zbog vanredne situacije i pandemije uzrokovane Korona virusom, navedene aktivnosti Budi Muško Kluba Zenica, koje podrazumijevaju bilo kakvo okupljanje, su obustavljene.

Koristeći se platformama društvenih mreža Instagram i Facebook članovi nastavljaju sa online radom, objavljivajući fotografije s porukama. Budi Muško Klub Zenica koristi i portal Radija Active Zenica (www.activezenica.org), kako bi se objavili tekstovi članova“Budi Muško Klub je spreman da nastavi s radom punom parom, čim prije, tačnije, onda, kada stanje ne bude vanredno. Članovi i članice BMK-a se raduju narednim aktivnostima i poručuju svima #stayHome.– dodala je Emina Horić, facilitatorica BMK Zenica.

 

Za nas ništa nije stalo, sve se nastavlja. Samo na drugačije, nama nove načine. U ovakvim situacijama, svi se suočavamo sa promjenama, ali ujedno i učimo kako da se zajedno snalazimo u njima.

Ukoliko i vi želite da učestvujete u kreiranju našeg programa, pošaljite nam svoju playlistu na mail redakcija@activezenica.org

 

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist