Cimet i čemu on služi
Začin koji svako ima kod kuće i vjerujemo da većina ne zna mnogo o njemu i čemu tačno on služi. Porijeklom je iz Azije, a već 5000 godina služi kao začin te je jedan od najstarijih prirodnih lijekova na svijetu.
Bogat je esencijalnim uljima koji sadrže aktivne spojeve cinamaldehid, cinamin alkohol i cinamil acetat te je snažno sredstvo za regulaciju šećera u krvi, protiv lošeg zadaha i loše probave. Kombinacija tih spojeva djeluje na gljivice i bakterije te štiti od moždanog i srčanog udara.
Nedavno je otkriveno kako cimet snižava razine šećera u krvi kod ljudi koji boluju od dijabetesa tipa 2 i smanjuje rizik od srčane bolesti kod osoba sa prekomjerenom težinom. Naravno, prije nego se cimet počne koristiti trebate se posavjetovati sa svojim doktorom jer možete biti alergični. Količina koja se stavlja u jelo smatra se neškodljiva, ali velike količine cimeta mogu uzrokovati oštećenje bubrega i želučano crijevne tegobe te izazvati peckanje i crvenilo kao dođe u kontakt sa kožom. Konzumacija cimeta opasna je kod osoba sa čirom na želucu ili crijevima i trudnicama.
(zanimljivosti.hr)