Da li ste posjetili web portal ZDKultura.ba?


ZDKultura.ba pokrenula je grupa nastavnika i saradnika s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Zenici. Portal radi na promociji kulture na više nivoa, a osnovna misija je praćenje svih kulturnih dešavanja na području ZDK.

 

Portal ZDKultura.ba pokrenula je grupa nastavnika i saradnika s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Zenici. Na ovom projektu su radili nekoliko mjeseci, a tijekom perioda pandemije koronavirusa su ubrzali aktivnosti. Ideja je da portal ZDKultura.ba radi na promociji kulture na nekoliko nivoa. Za početak, osnovna misija je praćenje svih kulturnih dešavanja na području ZDK, bilo da su u pitanju događaji i manifestacije u okviru institucija i organizacija kulture, nevladinog sektora, kulturno -umjetničkih društava ili nekih drugih udruženja. Također, svi posjetioci portala mogu pronaći vrlo bogatu i sadržajnu bazu podataka u kojoj su informacije o nacionalnim spomenicima na teritoriji ZDK, ustanovama kulture, zatim čitav niz zakona, propisa, akata, strategija, elaborata kao i listu svih UNESCO i evropskih konvencija iz oblasti kulture.

“Željeli smo dati doprinos u promociji kulture, kulturnih manifestacija i događaja, ali i svih osoba koje aktivno sudjeluju u kreiranju različitih kulturnih sadržaja u Zenici, Zeničko-dobojskom kantonu, ali zašto ne i šire. Također, nastojaćemo promovisati bivše i sadašnje studente Odsjeka za kulturalne studije, naše mlade kulturologe, koji su tijekom dosadašnjeg rada nebrojeno puta pokazali da imaju znanja i sposobnosti za realizaciju velikih ideja i projekata iz različitih oblasti kulture”, kaže prof. dr. Mirza Džananović.

On smatra da je bitno promijeniti dosadašnji način poimanja kulture u Zenici, ZDK i cijeloj Bosni i Hercegovini. Kultura u BiH, a naročito na području ZDK, je u potpunosti marginalizovana pa zbog toga i ne postoji odgovarajući sistem promocije kulture. Skoro je nevidljiva u medijima. Nekada su printani mediji imali redovne i vrlo zanimljive rubrike posvećene isključivo vijestima i događajima iz kulture. Većina takvih rubrika danas je u potpunosti izbačena ili svedena na čisto informativni karakter. Vijesti iz kulture su uvijek negdje na kraju dnevnika, printanih medija, a u digitalnim medijima su u potpunosti potisnute temama iz svijeta politike ili estrade.

“Svi smo svjesni da se kulturi ne posvećuje dovoljna pažnja, a o tome najbolje svjedoči činjenica da su ovogodišnja sredstva namijenjena za kulturu srezana na nulu. Kultura je vrijedan resurs koji se uz pravilno planiranje i upravljanje može usmjeriti ka sveobuhvatnom razvoju Bosne i Hercegovine i otvaranju novih radnih mjesta, naročito kroz promovisanje kulturnog turizma, a upravo u tom segmentu kulturolozi mogu dati značajan doprinos” , dodaje prof. Džananović.

Kaže da su kulturalni studiji prepoznati kao kvalitetan studij te da se prijavljuju uglavnom studenti kojima je kultura primarni interes. Koncipiran je tako da studentima nudi teoretska i praktična znanja iz različitih sfera kulture. Nastavni plan i program sadrži niz predmeta koji su isključivo posvećeni kulturi Bosne i Hercegovine, ali i putem realizacije programa kakve su npr. studentske izložbe „I žene su gradile Zenicu“ i „Tragom zeničkih mostova“, ili kroz projekt „Mapiranje industrijske baštine grada Zenice“.

“Odsjek za kulturalne studije je neposredno pred izbijanje pandemije pokrenuo projekt javnih tribina pod nazivom ‘Kulturni front’ u sklopu kojeg su predviđeni nastupi brojnih poznatih kulturnih radnika iz BiH i regiona. Premijerna javna tribina je planirana za drugu polovinu mjeseca marta, a gost nam je trebao biti poznati bh. režiser Dino Mustafić. Također, bila su predviđena i gostovanja dvojice bosanskohercegovačkih profesora s adresama u SAD-u i Kanadi, a u sklopu projekta koji vodi IOM. Međutim, pandemija je osujetila planirane aktivnosti koje smo sada prinuđeni prolongirati za početak naredne akademske godine, u oktobru ove godine. Nadamo se da ćemo nastaviti i s realizacijom projekta ‘Komparativna analiza kulturnih identiteta Zenice’ čiju smo prvu fazu, pod nazivom ‘Mapiranje industrijske baštine grada Zenice’, uspješno realizovali krajem 2019. godine.”

Izložba “Tragom zeničkih mostova”

Odsjek za kulturalne studije je tijekom 2018. godine realizovao projekt „Stanje i perspektive razvoja kulturnog turizma na području Zeničko-dobojskog kantona“ u čijem je sklopu izvršena analiza trenutnog stanja turizma, a naročito kulturnog turizma. Istraživanjem su potvrdili da prostor ZDK-a posjeduje nevjerovatno kulturno bogatstvo, ali da ono nije prepoznato na odgovarajući način. Također, nužno je uspostaviti odgovarajući pravni okvir, formirati Zavod za zaštitu kulturne baštine Zeničko – dobojskog kantona, jačati institucionalne kapacitete, osposobiti infrastrukturu i edukovati stručan kadar. U okviru istraživanja su ponudili nekoliko zaključaka i preporuka kako poboljšati situaciju, o čemu ćete detaljnije moći pročitati na portalu u skorijoj budućnosti.

Ako niste posjetili web portal ZDKultura.ba, možete to uraditi klikom na link.

 

Autor teksta: Dženan Pjanić

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist