BiH zauzela 58. mjesto po slobodi medija!


U izvještaju Reportera bez granica za 2020. godinu, a koji secira medijske slobode širom svijeta, Bosna i Hercegovina zauzima 58. mjesto od ukupno 180 država. Naša zemlja je prošle godine zauzela 63. poziciju i time se popela za 5. mjesta na ovoj poziciji. S druge strane, Hrvatska se nalazi na jednom mjestu ispred BiH, Srbija zauzima nisko 93. mjesto, a Crna Gora katastrofalno 105. mjesto u ukupnom poretku država. Slovenija je najnaprednija od bivših jugoslavenskih država i nalazi se na 32. mjestu, dok je Sjeverna Makedonija na 92. mjestu.

 

U izvještaju koji je objavljen ističe se da je Bosna i Hercegovina obavijena polariziranom političkom klimom koja je označena konstantnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom. Navedene činjenice loše utječu na slobodu medija jer je za novinare time stvoreno neprijateljsko okruženje.

Omladinska novinska asocijacija i ove godine obilježava ovaj značajan datum za nas novinare i novinarke. Cilj obilježavanja tog dana je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela, a ONAuBiH će u sklopu online obilježavanja organizovati između ostalog webinar na temu “Lažne vijesti – Kako ih prepoznati?”. Naši gosti su prof.dr Marijana Šećibović, profesorica i dekanesa na Visokoj školi za turizam i menadžment, čiji je rad zadnjih 10 godina usmjeren na politiku i odnose politike prema obrazovanju, kao i na manipulaciju koja je vidljivo zastupljena u komunikacijskom sektoru, i Azra Mustedanagić, diplomirana politologinja, trenutno zaposlena kao novinarka na FACE TV-u i aktivno radi na raskrinkavanju lažnih vijesti, klikbaita, manipulacije u medijima, vodeći radionice u zemlji i regiji. Pridružite nam se sutra od 18:00 sati na Zoom platformi: https://zoom.us/j/98293582769, a webinar ćemo prenositi direktno putem naše Facebook stranice.

Omladinska novinska asocijacija u BiH djeluje već 12 godina na području Bosne i Hercegovine, gdje mladima pruža priliku da se pobliže upoznaju sa medijima, nauče više o njima, te da sami učestvuju u kreiranju i popunjavanju medijskog prostora. Kroz različite projekte koje organizira i implementira, mladima nastoji predstaviti medije, a omogućava im da se pobliže upoznaju sa onim što ih zanima, te da izravno sudjeluju.

Ideja ovogodišnjeg obilježavanja Dana slobode medija jest da ga posvetimo borbi protiv dezinformiranja usljed pandemije COVID-19, promociji pouzdanih informacija i onima kojima ova pandemija nije donijela nikakvu pauzu niti predah, a to su medijski radnici i radnice! Nadamo se da će te odvojiti malo svoga medijskog prostora i pridružiti se obilježavanju Dana slobode medija, veoma značajnom datumu za nas novinare.

Sloboda medija, nije samo pravo medijskih djelatnika, već svakog od nas!

Omladinska novinska asocijacija u BiH

Izvor fotografije: oslobođenje.ba

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist