Start up u BiH: Lidija Sejdinović


Tema kojom smo se bavili u mjesecu aprilu, u sklopu projekta Pollution Revolution, jeste poduzetništvo kod mladih ljudi, pokretanje vlastitog biznisa, a zapitali smo se i  koliko je zapravo teško pokrenuti vlastiti biznis te koje su eventualne poteškoće prilikom pokretanja istog. Kao mlada uspješna poduzetnica svoje iskustvo s nama podijelila je Lidija Sejdinović.

 

Lidija Sejdinović je osnivačica Udruženja za edukaciju djece “Pričalice” koje sa radom počinje u martu 2017. godine. Po završetku studija komparativne književnosti i bibliotekarstva Lidija dolazi na radno mjesto kojim nije bila zadovoljna, ali kako i sama kaže, omogućavalo joj je egzistenciju te finansijsku stabilnost. Lidija smatra da svrha posla ne treba da se ogleda samo u pružanju finansijske sigurnosti.

Posao treba da ispunjava našu životnu svrhu-barem jedan dio nje. Da nas ispunjava, da dolazi iz neke unutarnje motivacije, unutarnje potrebe da stvaramo, da mijenjamo nešto i naravno da na taj način doprinosimo svojoj zajednici i svom društvu.

Upravo ta motivacija pomogla je Lidiji da nakon završetka biznis akademije u Sarajevu uplovi u poduzetničke vode i počne sa svojom pričom.

Prije samog osnivanja edukativnog centra, naša sagovornica se susrela sa mnoštvom problema na koje nije mogla biti spremna jer, kako kaže, njeno formalno obrazovanje nije imalo nikakve veze s poduzetništvom. Na pitanje kako je bilo započeti cijelu priču pokretanja udruženja kaže da je najbitnije dobro se informirati. Također, ono što je istakla kao veoma bitan dio je podrška koja se u njenom slučaju ogledala kroz podršku supruga, prijateljica, porodice te mentora sa biznis akademije koju je prethodno pohađala.

Poduzetništvo je, kaže Lidija, veoma dinamično samo po sebi. Često se tu smjenjuju faze uspjeha i neuspjeha, te se često susretala sa nepredvidivim preprekama i izazovima. U njenom slučaju jedna od prepreka bila je i ta što nije imala mogućnost širenja i rasta svoje ideje, te stupa u kontakt sa fondacijom “Mozaik” koja je podržala osnivanje samog edukativnog centra koji Lidija uspješno vodi već tri godine.

”Ono što želim reći je da, kada se čovjek nađe pred izazovima poduzetništva, treba da skupi sve svoje unutarnje snage, da živi svoju ideju, da je propituje, da bude spreman na prilagodbu onda kada plan ne ide onako kako smo zamislili. Biznis je jedan živi organizam, koji je ponekad nepredvidljiv, koliko god se mi prilagodimo, koliko god mi planirali, jer uvijek uključuje i druge ljude, uključuje i vanjske faktore na koje mi ne možemo utjecati.”

Naša sugovornica istaknula je kako je networking veoma bitan u poduzetništvu te da se trebamo osloniti na podršku drugih ljudi, istomišljenika, porodice, stručnjaka.

Jedna od najbitnijih stvari potrebnih za pokretanje biznisa je po mišljenju naše sugovornice upravo jasna ideja onoga što nudimo. Jasno definisana usluga koju pružamo je bitna, ali također je bitno prepoznati da li i u kolikoj mjeri je ta naša usluga uopće potrebna u zajednici u kojoj živimo i stvaramo.

”Ne treba se prepasti, ove prve, administrativne faze. Biznis se može registrovati vrlo lako ako se unaprijed informišete, možete da ispunite sve uslove, a onda počinje prava stvar. Nakon toga počinje prava pustolovina zvana poduzetništvo.”

Naglasila je kako je ugodno iznenađena jer je kroz pokretanje svog edukativnog centra uvidjela da postoji mnoštvo organizacija koje rado izlaze u susret mladim poduzetnicima i pomažu im pri rješavanju upravo ovih administrativnih pitanja.

”Moja ideja je još uvijek relativno mlada, centar o kojem govorim, postoji svega 6 mjeseci, a ideju sam razvijala 3 godine kroz rad svog udruženja i prije toga kao freelancer.”

Lidija smatra da je poduzetništvo u samim počecima poput tek rođenog djeteta. Iziskuje pažnju, dosta rada i posvećenosti, ali također smatra i da se sve to na kraju isplati zbog samostalnosti i slobode koju imate kao poduzetnik ili poduzetnica. Naša sagovornica nam je rekla kako poduzetništvo ne trpi stagnaciju i uvijek je puno preokreta i nepredvidivih situacija što ga čini iznimno dinamičnim.

Za kraj, Lidija nam je rekla kako smatra da su volontiranje i stjecanje vještina mimo formalnog obrazovanja veliki plus kako generalno, tako i za ljude koji bi se otisnuli u poduzetničke vode.

Ovaj članak je nastao zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Tekst: Kenan Beganović
Izvor fotografije: Twitter @lidija252

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist