O jednom online muzeju u BiH


Došli smo do polovine mjeseca aprila, a vjerujem da je svako od nas očekivalo od ove godine nešto posebno, kada kažem posebno mislim na to da je svako od nas želio da u ovoj godini uradi ono što već dugo ima želju. Kod nekog tu spadaju putovanja, kod nekog naučiti neki novi jezik, a kod nekog da se ostvari u poslovnom smislu bilo to da pokrene svoj biznis ili da radi kod nekog, ali sudbina je imala druge planove koji se nisu poklopili ni sa čijim, samim tim sada smo u situaciji kakvoj jesmo i jedino što mi možemo da uradimo jeste da ostanemo u toplini svoga doma.

Svima jako teško pada da budu kući iz meni nepoznatih razloga, naravno da i meni nedostaje da odem na kafu sa drugaricama, prošetam gradom, ali isto tako mi je super došla ova situacija da stanem sa svim i razmislim ko sam ja zapravo? Šta je moj cilj ustvari? Čemu toliko planiranje mjesecima unaprijed, a nismo sigurni ni šta će se desiti sutra? Naravno kako vrijeme prolazi sve više nam nedostaje ideja šta bismo to mogli raditi kući, a da to nije gledanje serija i filmova.

A šta se dešava sa kulturnim ustanovama? Da li su posustali na svojim poljima koja nas jako često zabavljaju i upotpunjuju naše živote, ili pak još više rade i cvjetaju u duhu proljeća? Sve naše kulturne ustanove rade, cvjetaju i više i brže od ovog našeg proljeća koje gledamo kroz prozore. Bosansko Narodno Pozorište nam pruža gledanje mnogih nevjerovatnih predstava online.

Kako nam Muzej grada Zenice stalno sprema nešto zanimljivo zanimalo nas je sta to sprema u ovo nepredviđeno vrijeme, razgovarali smo sa direktorom muzeja Adnadinom Jašarevićem koji nam je otkrio šta to Muzej grada Zenica radi za vrijeme pandemije.

“Muzej grada Zenice je zbog trenutne pandemije morao zatvoriti svoja vrata. Koristili smo i prijateljske mreže UG za distribucij, a odgovor je pozitivan. Građani prihvataju mogućnost da uđu u muzej posredstvom internet, i to ne samo u Bosni i Hercegovini.” – rekao je Adnadin.

Kako i na koji način Muzej grada Zenica nastavlja sa radom, šta je Vaš plan?

“Prvobitno smo startali sa online izložbama, naša prva virtualna izložba je o Ivi Andriću, naravno slijede i mnoge druge. Pripremili smo i online igraonice za djecu o borbi protiv korone i o našoj baštini. Pripremamo virtualna izdanja izložbi Zeničke vode, Tvrđave u dolini Bosne, Digitalni Kulin Ban i mnoge druge.”

Također direktor Adnadin je spomenuo da nastoje uspostaviti i razmjenu izložbi sa drugim muzejima. S tim da imaju mali problem sa autorskim pravima, te čim uspiju riješiti taj problem, osvanuće na zvaničnoj stranici muzeja, a kako kaže tome se možemo nadati uskoro. A mi naravno strpljivo čekamo da se to desi..

Kako nam je rekao, uredno obavljaju i svoje redovne poslove kao što je zaštita nacionalnih spomenika, muzejskih predmeta i objekata.

Sakako da to nije sve što se trenutno dešava s Muzejom grada Zenice.

“U toku su i istraživanja o zeničkoj književnoj sceni, značajnim ženama u Zenici, medijima u Zenici, rudarstvu i mnogim drugim temama.”

“S obzirom na trenutnu situaciju i trenutni odaziv, uskoro ćemo svi pisati bosančicom – u pitanju je kurs bosančice na FB stranici na kojem radi naša pedagogica Lejla Agić.Postavili smo na stranicu i virtualnu memory igru – Učimo Bosančicu. – objasnio je Jašarević.

I sve ovo što ste imali priliku pročitati svakako možete ispratiti i divno se zabaviti na zvaničnoj stranici Muzej grada Zenice. Nadajmo se da će ovo sve brzo proći, da ćemo se vratiti što prije svojim obavezama, a do tada #stayhome and be beautiful, stanje jeste ozbiljno, ali mi ga možemo itekako lijepo iskoristiti od kuće.

Autor teksta: Mevlida Šišić

Izvor fotografije: zemuzej.ba


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist