Svjetski dan Roma


Svjetski dan Roma obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog u aprilu 1971. godine u Londonu. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač u sredini zastave simbolizira putovanja i migracije Roma.

1990. godine na Svjetskom kongresu Roma održanom u Poljskoj odlučeno je da se 8. april proglasi Svjetskim danom Roma.

Ne postoje zvanični podaci o broju Roma koji žive na prostoru grada Zenice ili Zeničko-dobojskog kantona. Zasnivaju se na procjenama romskog nevladinog sektora. Prema procjenama Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice na prostoru grada Zenica živi oko 3500 pripadnika romske zajednice dok udruženje ima evidentirano blizu 2000 članova. Kada je riječ o cjelokupnom prostoru Zeničko-dobojskog kantona, procjene romskog nevladinog sektora kreću se od 15000 do 25000 pripadnika. Da bi se znao tačan broj Roma koji žive na nekom lokalitetu, potrebno je izraditi socijalnu kartu romskog stanovništva koju grad Zenica još uvijek nije izgradio.

Gotovo 99%  pripadnika romske zajednice s područja grada Zenice je nezaposleno.

“Prema podacima udruženja, u stalnom radnom odnosu rade tri Roma, te još dva-tri pripadnika romske zajednice na određeno vrijeme, u lokalnom komunalnom preduzeću “, kaže Emir Abduzaimović, vanjski saradnik Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice.

“Romi uglavnom preživljavaju skupljajući sekundarne sirovine, te njihovom prodajom na lokalnim otpadima. To je rad na crno, za dnevnicu od 15-20 maraka. Posla uglavnom imaju u ljetnom periodu, međutim zimi sve staje, te su u tom periodu uglavnom oslonjeni na socijalnu pomoć”, dodaje Abduzaimović.

Iz udruženja navode da su zenički Romi upoznati s obimom prava u vezi socijalne pomoći i da ih uredno ostvaruju. Iako, shodno zakonskim propisima, mogu ostvariti pravo na socijalnu pomoć ti iznosi su nedostatni za život dostojan čovjeka. Udruženje konstantno provodi projektne aktivnosti koje imaju za cilj popravljanje socio-ekonomskog položaja romske zajednice, te podizanje nivoa zaštite i promocije njihovih prava.

“Prema povratnim podacima nakon realizacije projekata, može se reći da su u zeničkom društvu uspješno razbijeni negativni ustaljeni stereotipi o romskom narodu, odnosno udruženje je veliki broj građana Zenice upoznalo s bogatom romskom kulturom, tradicijom i umjetnošću”, završava Abduazizović .

Eminu Fafuliću, predstavniku romske zajednice, aktivisti i voditelju programa ROMACTED za Vijeće Evrope, je drago da se ovaj dan obilježava u cijelom svijetu i smatra da su Romi iz BiH upoznati s datumom obilježavanja svog dana.

“Smatram da veliki broj Roma jeste upoznat sa datumom jer lokalne nevladine organizacije konstantno rade na informisanju i podizanju svijesti o važnosti obilježavanja Svjetskog dana Roma i sjećanja na stradale Rome tijekom Drugog svjetskog rata.”

Emin Fafulić

Kaže da se i u BiH Svjetski dan Roma očekuje na način da vladine institucije odobre određena sredstva nevladinim organizacijama za obilježavanje ovog dana u lokalnim zajednicama. Takođe je do sada praksa bila da Odbor za Rome pri Vijeću ministara posjeti neki od koncentracionih logora, ali ne vjeruje da će to biti moguće u sadašnjoj situaciji.

Emin potvrđuje izjavu da u romskim zajednicama i dalje vlada velika stopa nezaposlenosti ali dodaje i nisku stopu obrazovanja: “Kada je u pitanju obrazovanje, stopa se postepeno povećava što je, po mom mišljenju, jedan od najboljih načina da se Romi integrišu u savremeno društvo. Stopa zaposlenosti se jako teško povećava i u suštini ostaje na nezavidnom položaju.”

Iako nevladine organizacije konstantno rade na integraciji Roma u bosanskohercegovačko društvo, podizanju nivoa zaštite i promocije njihovih prava, oni i dalje imaju nepovoljne, neadekvatne i neprihvatljive uvjete za život.

Uz nadu da će se njihov položaj u društvu popraviti, ekipa radiYa Active im želi sretan Svjetski dan Roma!

Tekst pisao: Dženan Pjanić
Naslovna fotografija preuzeta sa: darkroom.baltimoresun.com

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist