Zenica otkriva žensko lice grada


“URBAN Herstories – Žensko lice Zenice” naziv je međunarodnog umjetničkog projekta koji će dokumentovati društvene, političke i urbanističke promjene u Zenici od šezdesetih godina prošlog vijeka naovamo kroz žensku perspektivu.

U okviru projekta će biti prikupljene lične priče starijih Zeničanki vezane za specifične mapirane lokacije u gradu, na osnovu kojih će biti kreirana tzv. “ženska mapa grada”. Priče će biti dio gradskog audio vodiča, dokumentarnog filma i fotografskog projekta umjetnica iz BiH, Ukrajine, Slovačke i Poljske. 

Projekat zvanično počinje 12. marta, kad će grupa Zeničanki krenuti u otkrivanje često nevidljivog, ženskog lica grada kroz zajedničke šetnje centrom grada i diskusije o njihovim ličnim sjećanjima na mapirane lokacije u centru Zenice. 

U toku mjeseca marta, inače Mjeseca ženske istorije, umjetnice iz Ukrajine, Slovačke i Poljske boraviće u Zenici, gdje će sa Zeničankama raditi na dokumentovanju njihovih priča u različitim umjetničkim formatima. Time će biti potpomognuti napori žena da postanu vidljivije u javnom prostoru i da se ukaže na često neravnopravan položaj žena, pogotovo onih treće životne dobi. Takođe, projekat će otvoriti prostor za uvođenje nepoznatih, a važnih ženskih iskustava u istoriju grada. 

Projekat “URBAN Herstories – Žensko lice Zenice” provode udruženja Naš most Zenica, Insha Osvita iz Ivano-Frankivska u Ukrajini, Kino Usmev iz Košica u Slovačkoj i Strefa Kultury Wrocław iz Vroclava u Poljskoj. Partner na projektu je zeničko udruženje Naša djeca.

Projekat se implementira kroz program Tandem Ukrajina, koji su razvili MitOst e.V. i Evropska kulturna fondacija (ECF). Tandem Ukrajina se provodi u saradnji s organizacijom Insha Osvita, a podržava ga federalni njemački ured za vanjske poslove u okviru “Dijaloga za promjene”, ECF i Black Sea Trust, projekat German Marshall Fund of the United States.  

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist