Lubičasti dani Centra ženskih prava


Centar ženskih prava su ,od 04. do 09. marta, realizovali niz aktivnosti ”Ljubičasti dani” koji su posvećeni želji za ravnopravnim društvom-društvom u kojem su prava žena i muškaraca jednaka.

A zašto baš ljubičasta boja, objasnila nam je Edina Sejmenović – koordinatorica Programa za mlade Zenica:
Ne zato što je ljubičasta “ženska” boja, jer boje ne dijelimo na muške ili ženske.
Ljubičasta boja predstavlja simbol ženske solidarnosti. Ujedno je to i boja naše vizije u kojoj želimo društvo bez nasilja utemeljeno na principima ljudskih prava! Ljubičasta za nas predstavlja i boju nezavisnosti, umjetnosti i kreativnosti.


Niz aktivnosti ”Ljubičasti dani” započela je radionicom za sportašice pod imenom ”ETIKETE”, preko promocije knjige ”Misli šta slušaš” i izložbe knjige #ŽeneBiH u Muzeju grada Zenice o kojoj možete pročitati nešto više u nastavku.

Izložba knjige Žene BiH održana je šestog marta (petak) sa početkom u 19:00 i glavnom riječju Mashe Durkalić i Hatidže Gušić – dvijema od tri autorice pomenute knjige, a kasnije i riječju direktora Muzeja grada Zenice.

U želji da dobiju odgovore na pitanja ko su žene koje oblikuju ili su oblikovale bh. historiju, koliko ulica je nazvano po njima, zašto su ženski doprinosi nevidljivi i zašto je bh. historiografija tako jednodimenzionalna – autorice knjige “Žene BiH” su i pokrenule inicijativu #ŽeneBiH. Činjenica da je ovo JEDINA jedinstvena knjiga koja govori o ženama koje su gradile i grade bh. historiju – govori da se izuzetno malo važnosti predaje ovim velikim imenima koje je rijetko naći negdje drugo!” – rekla je Edina.

Na izložbi je predstavljeno 50 ilustracija značajnih žena Bosne i Hercegovine koje su svoj život posvetile unaprijeđenju bh.društva. Tu su se nalazile ilustracije prvih doktorica Bosne i Hercegovine, umjetnica, slikarki, prvih akademskih građana, ženama koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i razvijale emancipaciju. Na ovaj način stvorena je mogućnost da se njihovi životi i njihov doprinos učini vidljivim.

Članice Centra ističu kako su veoma zadovoljne brojem posjetitelja, a i to da izložbu #ŽeneBiH možete pogledati u Muzeju grada Zenice do 13.og marta, tako da ne propustite priliku da je posjetite.

Članice Centra ženskih prava također su posjetile i izložbu ”Polet žena” u Sarajevu u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Za Osmi mart članice Centra na ulici ”Alije Izetbegovića” u blizini Bosnake održale su uličnu akciju ”Cvijeće je lijepo, ali draža su nam prava” koja je obilježila Dan žena.

Uličnom akcijom ”Cvijeće je lijepo, ali draža su nam prava” članice su podsjetile građane na važnost i pravi razlog obilježavanja Osmog marta. Mi vjerujemo da je ulična akcija prošla u pozitivnoj atmosferi što je naravno potvrdila i Edina Sejmenović:
Ulična akcija “Cvijeće je lijepo ali draža su nam prava” odvila se u nedjelju od 12-13h ispred RK Bosanka. I pored tmurnog vremena ulična akcija je protekla u dobroj atmosferi i pozitivnom duhu. Dijelili su se informativno-edukativne letci, kao i papirne ruže sa natpisima izuzetnih bh žena koji je služio kao simbol sjećanja na sve one žene koje su izgarale u borbi za ženska prava!

Niz aktivnosti ”Ljubičasti dani” koje su sprovodile članice Centra završeni su u ponedjeljak navečer edukativno-zabavnim programom ”Ljubičasta večer” u Caffe baru ”Biblioteka”.

Autor teksta: Jasmina Horić


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist