Dekupaž radionica udruženja “Dlan” Zenica


Udruženje “Dlan” iz Zenice, organizovalo radionicu za svoje korisnike i članove njihovih porodica.

 

RadiYo Active je danas bio u posjeti prostorijama udruženja “Dlan” Zenica, gdje nas je dočekala ugodna atmosfera. Posjeta nije bila slučajna, naime, udruženje je organizovalo jednodnevnu radionicu za svoje korisnike i članove njihovih porodica, koji su vidno raspoloženi došli da svoju kreativnost pretvore u djelo.

Amela Talić, članica već osam godina, a ujedno i zaposlenica udruženja, kaže da ovakve radionice održavaju svaki mjesec po dva ili tri puta. Na ovaj način okupljaju korisnike njihovih usluga i najčešće njihove majke. Dodaje da su ovakve radionice jako korisne i da mnogo novog nauče na njima.

“Vrlo je značajno to što naučimo. Što se mene lično tiče trenutno nemam vremena da primjenjujem znanja koja steknemo ovdje, ali mi je ovo svakako prilika da pobjegnem u svijet mašte i kreativnosti i da nekako sama sebi napravim taj svijet u kojem sam ono što jesam, kada nisam zaposlenik i kada nemam poslovne obaveze.”

Kaže da je na svakoj radionici sve bolji odziv članova, zato što majke i korisnici koji prisustvuju na radionicama, svaki put razglase i prepričavaju kako im je bilo zanimljivo i lijepo druženje. Tvrdi da joj udruženje puno znači i da joj je predstavljalo smjernicu ka društvenom aktivizmu.

“Ispočetka, dok nisam dobila posao ovdje, udruženje mi je bilo smjernica ka društvenom aktivizmu. Onda sam kasnije sama počela da se bavim stvarima u koje sam na neki način ušla zahvaljujući udruženju. Počela sam da učestvujem na javnim događajima i skupovima i vidjela sam da ono što mi kažemo je vrlo važno i značajno, zato što se ustvari preko nevladinih organizacija čuje glas običnih ljudi, njihove potrebe i sve ono što imaju da kažu, a nemaju gdje i kako.”

Polaznice radionice su već prije stečena znanja primijenili i ovaj put. Sve što naprave prodaju, a prikupljeni novac ide u fond udruženja. Često i same kupe ono što naprave.

Armina Arslanović, psihologinja servis centra “Dlan” kaže da ovaj servis postoji već godinu dana kao podrška cijeloj porodici, a ne samo osobama s teškoćama. Ona tvrdi da ovakve radionice pored druženja imaju i pozitivan psihološki utjecaj na korisnike i njihove porodice.

“Danas smo radili dekupaž radionicu. Cilj ove radionice jeste da zbližimo naše članove, da im pružimo psihološku podršku, jer sami izlazak iz kuće jeste psihološka podrška roditeljima.”

Tekst i fotografije: Dženan Pjanić


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist