Dama može biti u kuhinji ali i u stolici premijerke


Dok sam čekao taksi, pod kišobranom i kapima kiše koje su se okrutno i grubo spuštale na kišobran, posmatrao sam prolaznike. Nakvašenih emocija, umova, možda poneki i obuće, koračali su teškim koracima kroz tmurno vrijeme, gomilu ljudi čije obaveze nisu sprečene ni pljuskom koji je svake sekunde jače tukao krovove auta u prolazu. Vođene majčinskim instiktom, nekoliko starijih dama sa elegantnim, dugim kaputima, pristojnim suknjama i košulja lijepih dezena, su gledale u moje kratke hlače i platnene patike. Zabrinuto bi odmahnule glavom ili rukom i nastavile svoje, meni nepoznato, putovanje.

Na drugoj strani gradske ceste je bio štand, na kojem je starija nana prodavala cvijeće. Postavljen zbog predstojećeg praznika, Dana žena. Mart, mjesec oličenja poštovanja prema ženskom spolu, prema tim ‘slabijim’ karikama društva. Da li su one slabija karika društva? O tome ćemo poslije. Ono što mi je konstantno privlačilo pažnju na taj štand, nije bila nepokolebljiva ljepota cvijeća, nego mušterije koje su, rekao bih, svakih 5 minuta stizale. U početku su to bili, sudeći po fizičkom izgledu, ugledni, već ostvareni muškarci srednjih godina. Poslije je prišao pripadnik policije, poslije njega stariji dedo, a na kraju i grupa čistača ulica. Nije me iznenadilo, uopšte.

“Džentlmen”, šta za vas predstavlja ovaj pojam? Da li je to čovjek koji je finansijska podrška svojoj supruzi? Da li je to čovjek koji pridrži vrata prostorije suprotnom spolu, a vrata auta otvori? Da li je to čovjek koji je glavni u kući i koji je posijao strah na početku braka? Uz ovaj pojam može stojati milijardu definicija. Samo je bitno da se u toj definiciji “džentlmena” nalazi – poštovanje – koje on ima prema suprotnom spolu, nebitno da li mu je to mama, sestra, djevojka, supruga ili samo strankinja. Džentlmen može biti i u cipelama, ali i starijim patikama, u radnom odijelu, ali i košulji sa sakoom. Džentlmen nije fizički izgled, džentlmen je stanje uma.

Da se vratimo na ‘slabije karike’ društva. Siguran sam da ste čuli za Rosu Parks, majku Tereziju, princezu Dajanu, Mariju Kiri, Anu Frank i da ne nabrajam više, a ima ih još mnogo. Sve su one žene, i sve su učestvovale u pokretima koji su mijenjali svijet. Neke su čak i osnovale takve pokrete. Da li su, poslije svega, ravnopravne “sa jačim spolom”? Ne bih baš rekao. Ali širom svijeta, 8. Mart je dan kada se sjećamo svih njih, od svih heorina pa do naših mama, nana i sestara.

U svakoj religiji žena je bitna, ne slaba karika. Zahvaljujući njima, ženama koje se nisu plašile promjene, danas je društvo ovakvo kakvo je. I njih slavimo kroz cijelu godinu, ne samo na 8. Mart. Vjersko gledište na porodicu jeste: 3 stuba su žena, jedan stub je suprug. Još nešto što opisuje stav žene u društvu jeste: možda je suprug glava kuće, ali je žena vrat. Razmislite malo o ovome, bit će vam jasnije.

Greta Thunberg je ženskog spola, Sana Marin, finska premijerka (34), je ženskog spola. Obje su uspjele “napraviti” nešto što je zapanjilo svijet. Dama može biti u kuhinji ali i u stolici premijerke. Dama je i u čizmama na farmi, ali i dotjerana. Dama može biti i djevojka od 20 godina ali i starija žena od 75. Dama nije fizički izgled, dama je stanje uma.

Sretan 8. Mart.

 

Autor teksta: Imran Telalović

Izvor fotografije: pinterest.com


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist