Nedim Fakić – Kreator aplikacije za praćenje zagađenja zraka


Mladi Zeničanin, Nedim Fakić, učenik drugog razreda Druge gimnazije u Zenici, kreirao je aplikaciju za praćenje zagađenja zraka.

 

Ovaj mladi Zeničanin je kreirao aplikaciju kao svoje ”oružje” protiv zagađenja zraka, a za Radio Active je otkrio kako je došao na samu ideju za kreiranje aplikacije:

”Ova aplikacija jeste za praćenje zagađenja zraka. Svjedoci smo da u našoj državi, ali ne samo kod nas nego i u drugim zemljama koje se obično bave problemom zagađenja, dolazi do toga da se to konstantno ponavlja. Očekivao sam da će se to desiti i ove godine, a očekivanja su postala tačna. Jednostavno razlog je taj što sam htio da na neki način, koji ja najbolje znam, da se suočim sa tim problemom i tako je jednostavno nastala ova aplikacija, koja je evo sada već malo popularnija nego što je bila.”

Aplikacija prikuplja podatke sa Air Quality Foundation stranice koja raspolaže sa tim podacima te pokazuje korisniku podatke koji nisu ni na jedan način promijenjeni, što kreator aplikacije garantuje. Ova aplikacija se razlikuje od drugih zbog toga što, kada nemamo index, odnosno kada naše stanice nisu aktivne i ne pokazuju zagađenje, odnosno kada se na drugim stanicama ne može učitati zagađenje, ova aplikacija pokazuje dominantan polutant te stanice. Ona pokazuje korisniku, ali naravno upozori korisnika kada koristi te podatke, tako da ti podaci jesu tačni, jesu polutanti tačni ali, kako Nedim kaže, zavisi kako se taj Air Quality index računa. Samim time aplikacija se na taj način bori sa ovim našim stanicama koje se pale i gase kao lampice, prema riječima Nedima.

Vremenski period kreiranja ove aplikacije za Nedima nije predstavljao veliki problem.

”Sama izrada aplikacije je počela 28.09.2019. godine. Moram reći da na aplikaciji nisam radio čitava četiri mjeseca, nego je ovo bio kao neki side project. Samim time možemo reći da je intenzivan rad na izradi aplikacije trajao mjesec dana.”

Nedim je odlučio da 2020. godinu počne sa objavljivanjem ove aplikacije, te je 02.01.2020. objavljena za Google Play. Početak izrade ove aplikacije je, kako Nedim kaže, bio zanimljiv. On kaže kako se u toku nekog vremena promijeni dosta ideja.

”U periodu od 4 mjeseca, osim razvijanja aplikacije, dolazi do općenito razvijanja osobe koja to radi, tj. na koji način rješava određene probleme. Kada je u pitanju softver, naravno tih problema ima uvijek. Sve što se desilo ima zapis u sistemu kako se to desilo, odnosno kako je to od 28.09.2019. do 02.01.2020. sve teklo.”

Aplikacija je dostupna na Google Play platformi, dok na IOS platformi nije. Razlog zbog kojeg je Nedim ovako odlučio je u tome što se u našoj zemlji Apple nije toliko dobro ostvario. Aplikacija je dostupna u 149 država.

”Samim time što je dostupna u 149 država, aplikacija je na engleskom jeziku. Trenutno nemam u planu da se bavim razvijanjem aplikacije za Apple, odnosno IOS. Ono što je definitivno – jeste da će ova aplikacija postati aplikacija otvorenog koda, gdje ću dozvoliti ljudima koji su voljni da rade na samom redizajnu i dodavanju novih opcija.” – dodao je Nedim. 

Samim time što će aplikacija postati otvorenog koda, daje joj na vrijednosti, jer ne radi jedna osoba nego zajednica, koja želi nešto da promijeni.

”Pozivam developere iz BiH, ali i svijeta, koji žele da se bore sa ovim problemom, jer ipak mislim da su aplikacije trenutno najjače oružje na našim mobitelima.”

Nedim priprema nadogradnju aplikacije. Ova nadogradnja bi trebala da donese neke nove pogodnosti, odnosno neke nove dodatke koje bi korisnicima mogli biti zanimljivi. Planira da u aplikaciju unese potpunu lokalizaciju, jer je većina korisnika iz BiH, ali ne svi. Također, planira uvesti tamnu temu. Osim ovoga, bit će dostupni i historijski podaci, koje su uzeli sa Open IQY stranice, koja prati podatke od 2016. godine, odnosno pokušat će te podatke da integriše u aplikaciji.

Aplikaciju Mask: Free & Powerful AQI monitor možete preuzeti OVDJE.

 

 

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist