Uspješna završnica projekta Aktivni RadiYo Građani i promocija filma “Mediji i ja”


Sinoć, 31.01.2020.godine, u Clubu 072 održana je zavšnica projekta Aktivni RadiYo Građani, a tim povodom sumirani su utisci i prezentovani rezultati.

Tokom osam mjeseci implementacije projekta realizovano je 6 javnih događaja, na 6 različitih lokacija u Zenici.

Atmosfera sa sinoćnjeg finalnog eventa projekta “Aktivni RadiYo Građani”

Govornici sa kojima smo imali priliku razgovarati eksperti su iz različitih oblasti, a tematika svake diskusije bila je povezana sa medijskom pismenošću.

Sa gospođom Velidom Kulenović razgovarali smo o osnovama medijske pismenosti, ali i o tome koliko su ljudi u Bosni I Hercegovini medijski pismeni.

Gošća naše druge panel diskusije, održane u Zeničkom Art Kvartu, bila je Hana Kazazović koja je govorila o odgovornostima svakog pojedinca na društvenim mrežama, kao i o svom blogu – Cyber Bosanka.

O medijskom pravu i medijskim zakonima govorili smo na trećem događaju, a naša gošća bila je Una Telegrafčić, ispred Linije za pomoć novinarima.

Četvrta panel diskusija održana je u Gradskoj biblioteci, a tim povodom razgovarali smo sa Emirom Zulejhićem, ispred portala Raskrinkavanje.ba, koji je govorio o problematici pojave lažnih vijesti , te dao i korisne savjete kojim se možemo voditi kako ne bi nasjeli na te lažne vijesti.

Govornik pretposljednje panel diskusije bio je Zlatan Musić, ispred Misije OSCE u Bosni i Hercegovini, koji je govorio o jednoj veoma zanimljivoj temi, tačnije o slobodi izražavanja.

Kroz finalni event napravljena je retrospektiva svih 6 panel diskusija, podsjetili smo se svih gostiju i tema o kojima smo pričali

Zadnja panel diskusija bila je drugačija od svih ostalih, “izvan okvira”, a opet povezana sa medijskom pismenošću. Naša gošća bila je psihoterapeutkinja Inela Šehić Torlaković, sa kojom smo razgovarali o utjecaju lažnih vijesti i medija općenito, na emocije.

Svakako smo, tokom svih ovih mjeseci naučili dosta toga o medijskoj pismenosti, kao i pravila ponašanja u medijskom svijetu.

Sinoć je premijerno prikazan i kratki film “Mediji i ja”  koji možete pogledati na YouTube kanalu Active Zenica. U filmu su sadržane poruke eksperata koje svakom pojedincu mogu pomoći za bolje snalaženje u svijetu medija, a pored toga film nosi i generalnu poruku.

 

Projekat „Aktivni RadiYo Građani“, uz podršku Evropske unije, bavio se rješavanjem i suzbijanjem problema nedovoljne medijske i informacijske pismenosti na području grada Zenice.

 

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist