ŽOK “Željezara” na putu ka višem rangu


U emisiji “Slobodan udarac Ranjenog Orla”, voditelj Asmir Mahalbašić ugostio je odbojkašice još jednog lokalnog kluba, a u pitanju je  ŽOK „Željezara“ Zenica.

Ženski odbojkaški klub „Željezara“ osnovan je prije otprilike 30 godina, s tim da je 1998. godine Željezara preuzela sponzorstvo, te klub koji je do tada bio ženski odbojkaški klub Čelik, mijenja ime koje nosi sve do danas.

Asmirova sagovornica bila je Adna Šarić, dugogodišnja odbojkašica ovog kluba.

Adna kaže kako se njeni počeci u odbojci vežu za period osnovne škole, kada ju je na jednom školskom takmičenju primijetio tadašnji trener i pozvao u klub da trenira.

„Kad dođete u odbojkaški klub onda to dobija svoj smisao. Više se ne pitaš šta si odlučio, nego te jednostavno odbojka povlači.“

Adna dodaje kako njen tim na pravi način predstavljao ono što se zove timski sport, timski duh i zajedništvo, te kako su oni zapravo jedna ekipa koja tako funkcioniše i izvan terena.

„Mi se takmičimo za prvu federalnu ligu BiH. To je trenutno najniži rang, međutim mi ciljamo na više. Sve sada ide mnogo ozbiljnije i u tri kola smo zabilježile tri pobjede bez izgubljenog seta. Prije svega, zahvalnost dugujemo našim novim treninerima, koji nisu profesionalni odbojkaši, ali je to  zapravo pokazatelj da ono što se radi sa ljubavlju ima itekakav učinak.“- dodala je Adna.

Ovaj klub ima i mlađe selekcije, ali kako kaže naša sugovornica, klub nema dovoljno uslova i prostora kako bi se moglo više sa njima raditi.

Ono što je njihova namjera kada je u pitanju naredni period, jeste da uđu u viši rang. U proteklom periodu, ŽOK Željezara porazio je gošće iz Breze, rezultatom 3:0. Također, u četvrtom kolu gostovale su kod ekipe Student u Mostaru i zabilježile su i četvrtu pobjedu u četiri kola prvenstva i vodeće su na tabeli sa 12 bodova. U petom kolu odbojkašice ŽOK Željezara Zenica su domaćini ekipi Turbina iz Jablanice i nadamo se da će ponovo biti stepenicu više ka ostvarenju svog cilja.

„Nije bitno da li je to odbojka ili neki drugi sport, veliku ulogu u svemu imaju roditelji. Oni su ti koji će vas pogurati u tom smjeru. Ja sam za ovih 14 godina naučila biti dio tima, ali i to kako individualno doživjeti poraz. Ja sam probala jedan period, ali kad legnem pa razmilslim, sutra bi mogla biti utakmica, sav taj adrenalin i atmosfera pred utakmicu. Meni je to bitno.“

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist