Svjetska sedmica medijske i informacijske pismenosti


UNESCO-va Svjetska sedmica medijske i informacijske pismenosti obilježava se od 24. do 31. oktobra i podsjeća na važnost medijskog opismenjavanja. Obilježava se od 2012. godine, a ove godine podiže svijest motom: “MIP građani: Obaviješteni, angažovani, osnaženi”.

Društvo u Bosni i Hercegovini nije informisano, niti je u velikoj mjeri edukovano na ovu temu. Tome svjedoče mnogobrojni senzacionalistički naslovi, lažne vijesti i clickbait-ovi, a pogotovo raznovrsne reakcije građana koji u takve informacije vjeruju. Nažalost, danas portali, magazini, TV i radio stanice i ostali mediji zarađuju ogromne cifre upravo na takvim naslovima i tekstovima. S druge strane, šire se neistine, pa čak i klevete u kojima građani BiH učestvuju tako što ih komentarišu i dijele na društvenim mrežama, te im tako omogućavaju još veću popularnost.

Upravo iz ovih razloga ova Sedmica medijske i informacijske pismenosti je povod da se održe konferencije, radionice i diskusije na ovu temu. Ovog puta centralni događaj je Deveta konferencija o MIP-u i interkulturalnom dijalogu (MILID) i prateći Forum za mlade koja se održava u Göteborgu, Švedskoj.

Kako piše media.ba Sedmica medijske i informacijske pismenosti obilježava se u Sarajevu 24. oktobra javnom debatom “Uloga MIP-osnaženog i aktivnog građanstva u regulaciji i samoregulaciji medija i sadržaja” na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Sarajevu, s početkom u 12:00 sati.

S druge strane, u Zenici, bit će obilježena panel diskusijom tokom koje ćemo razgovarati sa Emirom Zulejhićem (ispred portala raskrinkavanje.ba) povodom zloupotrebe informacija i lažnih vijesti. U Gradskoj biblioteci, sa početkom u 18 sati se družimo i pričamo o manipulaciji medija.

Važnost ove teme također dokazuje i istraživanje “Medijska i informacijska pismenost u Bosni i Hercegovini: brojne inicijative civilnog sektora i nedostatak javnih politika” Sanele Hodžić, Brankice Petković i Sandre Bašić Hrvatin. Također, Mediacentar Sarajevo je objavio vodič za održavanje edukativnih programa medijske i informacijske pismenosti. Sedmica medijske i informacijske pismenosti se i obilježava u svrhu promocije njene važnosti, ali ona ne smije stvoriti naviku da se o ovoj temi govori jednom godišnje, već se događaji pomoću kojih se građani informišu na ovu temu trebaju organizovati tokom cijele godine kako bi javnosti podigli svijest o istoj.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist