Šta vam jedno dijete želi reći povodom Dječije nedjelje


Ako čitate ovo sigurno znate o Dječijoj nedjelji koja se obilježava u prvoj sedmici oktobra,jer znate o i Dječijem parlamentu, ali većina stanovnika Bosne i Hercegovine ne zna o Dječijoj nedjelji, a neki ne znaju ni o pravima djece.

Šta je to Dječija nedjelja? To je nedjelja u kojoj imamo priliku da ukažemo na obavezu poštivanja prava koja omogućavaju da djeca rastu sigurno, sretno i s slobodom. Temelji dječjih prava su da dijete ne smije da bude žrtva diskriminacije,pravo na život, pravo na mišljenje i najbolji interest za svako dijete svijeta. Svi znamo da su čak i neki temelji dječijih prava narušena, pogotovo u našoj domovini, Bosni i Hercegovini.

Na Dječijem parlamentu širimo pozitivu, tako da neću da pišem o tome kako je naša zemlja loša i ostale teme današnjice, želim da pišem o tome kako iako su prava prekršena mi to možemo promijeniti, koristeći svoj glas. Svaki dan možemo da uradimo nešto što će utjecati na nekog drugog.

Kao prvo možete utjecati na promjenu dolaskom na Dječiji parlament, gdje možemo izraziti svoje mišljenje. Dječija prava su najbitnija stvar za dijete u svakoj državi, ali opet nemamo boraca koji će se boriti da ta prava budu ispoštovana. Zato ovim tekstom pozivam stanovnike Zenice,našeg dragog grada, djecu i odrasle da se pridruže u obilježavanju Dječije nedjelje. Ne morate početi s nečim velikim možete početi s tim što će te se pojaviti i podržati djecu Bosne i Hercegovine u borbi da njihova prava budu ispoštovana.

Jer oni će biti oni koji će odrasti u ovoj zemlji i imati posao i porodicu ovdje, zato pomozite djeci da poboljšaju budućost, onu budućnost u kojoj će živjeti i sadašnjost u kojoj žive.

Nama će biti dovoljna samo vaša podrška bez obzira koliko jaka ili slaba bila.

Tekst: Sara Zgrčo, članica Dječijeg parlamenta


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist