Ovaj tekst pisan je baš za tebe


U životu, bili mi mali ili veliki, uvijek je oko nas kružilo to pitanje “Da li slušati srce ili glavu”. Mnogi govore “prati svoje srce”, ali da li je to toliko prosto kako se kaže? Slušati srce je teško kada živiš u društvu gdje svako ponaosob očekuje nešto drugo od tebe. Naravno da neki ljudi žele samo dobro i da uspiješ u životu, kao naprimjer naši roditelji. Oni nas guraju da završimo određene škole kako bi se zaposlili da bi na kraju imali potreban novac i prehranjivali prvobitno sebe, a tako i našu obitelj. Iz tog razloga najčešce žele da završimo za doktore, informatičare ili slično, jer se u toj struci traže radnici, te se dobro zarađuje, ali da li su ikad poslušali šta mi želimo? Iz perspektive tinejdžera mi učimo da ne bi razočarali naše roditelje, neki uče jer misle na svoju budućnost, a neki ni ne uče. No, svi mi imamo jednu stvar zajedničku, a to je da ne želimo razočarati ljude oko nas.

Neki zato furaju fazone opasnih momaka i djevojaka, neki to rade učeći i tim što su “štreberi”, neki čak i žrtvuju sebe radi drugih kako bi drugi bili sretni. Većina nas želi usrećiti druge, a samim tim zanemaruju sebe. Gdje sam tu ja? Možda ću ja nasmijati mnoge osobe svojim glupiranjem, ali ću ja opet zaspati uz suzu koja polako teče niz obraz. Zašto to današnji tinejdžeri rade? Upravo zato što ne čuju mali glasić iz njihovog srca koji govori da sebe usrećiš, jer je nadjačan glomoglasnim vikanjem koji govori da usrećiš ljude oko sebe. Nekim ljudima usrećivinje drugih znači usrećiti i sebe.

Svi se možemo složiti sa činjenicom da život nije med i mlijeko i nikad neće biti. Ali ne mora ni biti samo crn. Sada se obraćam tebi, onom koji čita ovaj sastav. Ne moraš se družiti s osobama samo zato što su oni “popularni”, nađi nekoga ko ti odgovara. Nekoga s kim možeš satima pričati i da opet želiš još. S osobama koje neće gledati tvoj izgled, financijsko stanje niti tvoje mane. Nisi dužan žrtvovati sebe i svoju osobnost samo da bi druge zadovoljio. Nisi dužan dati sebe društvu da te oblikuje. Furaj svoj fazon i na ćeš sreću. Ako ne voliš određeni stil odječenja koji je danas popularan nemoj ga nositi. Važno je da je tebi ugodno u tvom tijelu. Nije važno da li imaš nove Nike patike ili nemarkirane. Ako se tebi sviđaju, nosi ih. Kada se nađeš u ovom izopačenom svijetu gdje je to jako teško vjeruj, neće ti smetati to što će te netko pogrešno pogledati jer ćes imati ljude oko sebe koji će ti nabaciti osmijeh na lice svojim pogledom.

Zanemari ljude koji te žele “spustiti”, jer to je znak da je njima krivo što si ti na “višem nivou” od njih. Oni će biti ljubomorni jer si ti uspio naći svoje mjesto u ovom velikom svijetu. Ako svi imaju neke “veze” nisi dužan sebe dati osobi koju ne voliš. Vjeruj, kakvih veza ima bolje je biti bezveze. Ne moraš biti cool, jer ako si ti ti, to je već najbolja verzija tebe koja postoji. Vjeruj, ti si super ma šta god ostali govorili. Nikad nećeš biti neko drugi, jer jedan si ti. Ti si najbolji ti. Zato prati svoje srce. Mozak će ti pomoći s osnovama života, ali srce će te dovesti do sreće.Upiši onu školu koju znaš da češ voljeti i radi ono što ti srce želi, a ne što ti drugi govore. Zapamti ti si najbolja verzija tebe koja postoji i hvala ti na tome.

Tekst: Ana – Marija Jurić, časopis “Smišljam”


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist