Stižu nove ideje iz Njemačke u Zenicu


Dok mjesec avgust predstavlja simbol godišnjih odmora, za volontere nema odmora. Naime, rad članova Udruženja “Naša djeca” je trenutno na maksimumu. Dok su članovi Dječijeg parlamenta na interkulturalnoj razmjeni u Švicarskoj, drugi su također u dijaspori – dobro nam poznatoj Njemačkoj.

Pet članova Udruženja i Radija Active se nalaze u Gelsenkirchenu, koji je grad pobratim našeg grada Zenice. Zenica i Gelsenkirchen su gradovi-partneri odnosno gradovi pobratimi od 1969. U ovaj grad radioaktivci su došli u posjetu prijateljima iz organizacije “Falken” koji imaju mnogobrojne prostore, ali i sadržaje. Ovu ekspediciju Zeničani su započeli obilaskom grada koji ima mnoge sličnosti sa Zenicom, ali je najveća sličnost historijat grada i industrija. Posjetili su bivši rudnik uglja, a stanovnici ovog područja se svakim danom trude da poboljšaju svoju sredinu. Ono što je interesantno jeste da su zgrade pretvorene u umjetnost ili u funkcionalne zgrade sa poslovnim prostorima, dok je okolina iskorištena za biljke i parkove.

Pored zabave, govori se o trenutnim i budućim planovima, a govorit će se i o dječijim pravima, kao i principima i načinima rada obe organizacije. Akcent je stavljen na rad sa djecom i omladinom, pristupom prema njima i podržavanju njihovih ideja, obzirom da organizacija Falken pruža mnoge programe za djecu i mlade.

U skopu jedne od njihovih mnogobrojnih prostora u gradu nalazi se i obdanište, ali i škola jezika gdje djeca i mladi uzrasta od 6 do 25 godina uče njemački i druge jezike.

Kroz jedan dan koji smo proveli u njihovim prostorijama upoznali smo se sa njihovim radom sa djecom. Naime, oni koriste igrice, ali i edukativne sadržaje. Na primjer, u ovom periodu tema njihovih aktivnosti jeste svemir, pa stoga prave kartonske svemirske brodove i svemirske kacige. Osim toga, svakodnevno prave ulične akcije i mobilne radionice gdje djeca učestvuju u stvaranju programa za drugu djecu u centru grada. Po uzoru na ovakav rad, priželjkujemo slične aktivnosti i u Zenici.

Glavni povod ove posjete upravo jeste razmjenjivanje mišljenja, ideja, ali i ostvarivanje novih suradnji. Kroz priču, rad, smijeh, ali i uz hranu osnovat će se nove ideje i projekti.

Već u oktobru smo mi domaćini upravo naših kolega iz Falcon organizacije iz Gelsenkirchena kad ćemo im pokazati naš način rada.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist