Početak projekta Aktivni RadiYo Građani


Medijska pismenost ne podrazmijeva samo analiziranje i različito tumačenje poruka koje plasiraju mediji, nego i vlastiti pristup i korištenje medijskih sadržaja.

U posljednje vrijeme, vrlo često smo svjedoci lažnih vijesti, senzacionalističkih naslova, ali i govora mržnje na portalima, što dovodi do različitih reakcija u društvu.

Zbog nedostatka prilika za edukaciju, uloga medija se pogrešno interpretira i građani nemaju mogućnost da raspoznaju pravu istinu u medijima i njihovu svrhu, te su često žrtve nedovoljno sigurnog medijskog okruženja i neodgovornog rada u medijima, ali i neodgovornog korištenja informacija koje plasiraju mediji.

Projekat „Aktivni RadiYo Građani“, uz podršku Evropske unije, baviti će se rješavanjem i suzbijanjem problema nedovoljne medijske i informacijske pismenosti na području grada Zenice.

Projekat će ponuditi praktične primjere i mehanizme za rješavanje problema na koje nailaze građani u svakodnevnom radu i korištenju medija. Kroz individualni i grupni rad s direktnim korisnicima i onima koji se svakodnevno susreću s konkretnim problemom, nastojat ćemo da otkrijemo glavni izvor i polazište tog problema, te kroz zajednički rad i adekvatan pristup izmjenimo negativne ustaljene prakse.

Konkretni ciljevi projekta su izgradnja kapaciteta medija u našoj zajednici, te podizanje nivoa medijske i informacijske pismenosti kod građana i korisnika sadržaja koje proizvode mediji, a sve to kroz praktične primjere i rad sa stručnjacima i proizvodnju vlastitog edukativnog sadržaja.

Tokom osam mjeseci realizacije projekta „Aktivni RadiYo Građani“, svakog mjeseca realizovat će se radio emisije u kojima ćemo razgovarati sa ekspertima iz sfere medija s ciljem približavanja uloge medije u društvu i široj javnosti.

Odmah nakon emitiranja emisija, kako bi se proširila centralna poruka svake, u prostorijama Udruženja „Naša djeca“ Zenica biće realizovane panel diskusije otvorene za javnost.

Kao finalni rezultat projekta, biće kreiran edukativno – dokumentarni film koji će biti kreativni spoj svih aktivnosti projekta. Film će biti emitovan putem društvenih mreža i lokalne televizije s ciljem  promicanja praksi medijske i informacijske pismenosti i osnaživanje vitalnih kapaciteta i karakteristika civilnog društva.

Sve aktivnosti u toku projekta možete pratiti na našim društvenim mrežama; na facebook stranicama radija „Active“ i NAŠA DJECA, te našem instagram profilu. Za dodatne informacije kontaktirajte nas putem adna.ndjecaze@yahoo.com


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist