Prezentacija prve bosanskohercegovačke zvučne mape u Zenici


Zenica je projektom „If stories could walk, if cities could talk“ koji realizira Udruženje „Naša djeca“ Zenica u partnerstvu sa Tačkom komunikacije iz Beograda i SEGA organizacijom iz Prilepa, postala prvi  bosanskohercegovački grad sa zvučnom mapom.

Projekat “If stories could walk, If cities could talk” fokusira se na zajedničko i pojedinačno naslijeđe malih gradova u regiji na temelju usmene historije i kulture lokalnih zajednica. Moderna kartografija mapu ne koristi samo kao sredstvo za orijentaciju, već i kao medij za priču. Shodno tome, ovaj projekat između ostalog ima za cilj povezivanje zajedničkih mjesta, kulturne razmjene i afirmacije naslijeđa lokalnih zajednica putem novih medija.

Specifičnost ovog projekta je i u tome što se obrađuju usmena predanja o lokacijama koje nisu nužno historijske znamenitosti, tako je u Zenici urađena priča o gradskom parku, Čeliku i stadionu Bilino polje, papirnoj, a spisak tačaka još nije konačan.

Nakon godinu dana istraživanja, dva treninga održana u Beogradu i Zenici u toku 2018. godine na kojim su savladali potrebne tehnike za prikupljanje usmenog predanja (mapiranje tačaka, osnova kartografije, određivanje sagovornika, pisanje pratećih tekstova, tehnička obrada izjava, prezentacija tačaka), te rada na terenu, došlo je vrijeme da gradovi prohodaju i ispričaju svoje priče.

Povodom toga, u Zenici 17.05.2019., u Muzeju grada Zenice sa početkom od 12 će biti održana promocija Zvučne mape Balkana, te prvog bh. grada sa zvučnom mapom – Zenice.

Shodno tome, prisutnim će se obratiti:

-Aldin Vrškić (koordinator projekta i voditelj programa za mlade Udruženja “Naša djeca” Zenica);

-Imran Maglajlić (urednik zvučnih mapa)

-Adnadin Jašarević (direktor Muzeja grada Zenice)

-Adna Kepeš (moderator događaja)

Važno je napomenuti da će svi prisutni imati priliku postaviti pitanja, predložiti ili dostaviti priče za nove tačke i na taj način učestvovati u kreiranju moderne historije našeg grada.

Pored toga, na događaju će nastupiti i Abas Hamzi i Amila Heralić sa svojom autorskom pjesmom.

U subotu 18.05.2019. će kao finalna aktivnost biti organizovana turistička šetnja po gradu sa certificiranim vodičem, Afanom Abazovićem koji će sve prisutne provesti kroz neke od najživopisnijih lokacija  u Zenici. Tura počinje u 11h sa mjestom okupljanja na adresi Maršala Tita 22.

Još jednom vas pozivamo da nam se pridružite, kako na prezentaciji tako i na šetnji te da poslušate priče koje priča grad Zenica. Svoj događaj možete potvrditi na linku.

Projekat „If stories could walk, if cities could talk“ je podržan od strane Western Balkans Fund-a.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist