Uskoro (RadiYo)nice u lokalnim zajednicama


Nakon što je krajem prošlog mjeseca održan kamp koji je bio uvodna aktivnost projekta “Radio Streamed Activism”, te koji je nadmašio sva očekivanja učesnika,  o čemu možete čitati klikom na link, došlo je vrijeme  za realizaciju sastanaka i radionica u lokalnim zajednicama.

Naime, BHRI je projekat koji radi na osnaživanju mladih  i povećanju njihovog angažmana u rješavanju problema i pitanja koja se tiču Zenice i njihovih zajednica, sa ciljem suzbijanja i prevencije nasilnog ekstremizma. Učesnici su na kampu dobili osnovne informacije vezane za radiYo novinarstvo, debatu ali i teme radikalizma i ekstremizma, te osnovne smjernice vezane za projekat.

Naredne sedmice, u prostorijama Udruženja za brigu i opšta prava djece “Naša djeca” Zenica, održat će se sastanak mentora, nakon čega će zvanično početi radionice u lokalnim zajednicama.  

Podsjećamo, Putem podrške „Naše djece“ i medijske platforme RadiYa Active, BHRI “Raidio Streamed Activism” će obučiti novinare u zajednici, uspostaviti debatne klubove i izgraditi društvene medijske kapacitete. Direktni korisnici ove aktivnosti  biće  najmanje 36 mladih iz ciljanih ruralnih područja i centra Zenice. Tokom implementacije projekta formirat će se  četiri  debatna kluba i četiri radio redakcije na sljedećim lokacijama: Perin Han, Gradišće, Orahovica i centar Zenice; M(e)okušnice, Blatuša i Babina Rijeka. Iz svake zajednice će biti uključeno po 9 mladih i to po 6 za debatni klub „Agora“ i 3 za kreiranje sadržaja za radio. Ove  aktivnosti  će dovesti do podsticanja mladih ljudi da daju svoja zapažanja o njihovom okruženju i da pozitivno utječu na društvene procese u svojoj zajednici.

Uskoro ćete viđati nova lica, čitati članke i u našem programu primijetiti osviježenje i kulturan dijalog i sve to od strane mladih koji su izabrali drugi način i koji će biti osnaženi za djelovanje u zajednici. 

Sva dešavanja u narednom periodu moći ćete ispratiti i na našem web portalu activezenica.org, ali i putem naših fb. stranica “Naša djeca” Zenica i  RadiYo Active.   


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist