Sedam kilometara od Zenice, djeca i mladi na ekstremno dobar način proveli su vikend


U periodu od 29.do 31. marta Udruženje Naša djeca, organizovalo je kamp za učesnike iz četiri mjesne zajednice.

Naime, kamp je uvodna aktivnost projekta pod nazivom “Radio Streamed Activism” koji za cilj ima edukovanje mladih u prevenciji protiv radikalizma i ekstremizma, kroz medijsko djelovanja i kulturu dijaloga, a više informacija možete pronaći ovdje.

Nakon dolaska, učesnici su se međusobno upoznali, te iskoristili vrijeme da sa cijelom ekipom podijele svoja očekivanja.

Drugi dan bio je izuzetno produktivan, ispunjen kako raznoraznim aktivnostima koje su  edukativno i opuštajuće djelovale na njih.

Učesnici su se podijelili u 2 grupe u zavisnosti od afiniteta i interesovanja za radiYo ili debatu. Tom prilikom polaznici koji su se odlučili za debatu, imali su priliku da nauče nešto o osnovama debatiranja i važnosti debate.

Na istom mjestu, u isto vrijeme, druga ekipa upoznavala se sa radiYom i načinom na koji, uz malo želje i rada i oni mogu postati voditelji/ce, intervjuisali jedni druge i izvještavali sa lica mjesta.

Drugi dio dana učesnici su prisustvovali radionici na temu nasilja, ekstremizma i radikalizma, koju je vodio Jasmin Jašarević iz centra za razvoj mladih “Proni”, a na kojih su učesnici uočili osnovne razlike između ovih pojmova.
Nakon toga prikazana su i dva kratka dokumentarna filma ove tematike. Film “Put bez povratka” je prema riječima mnogih jako djelovao na njihove emocije i svijest učesnika budući da su prikazani primjeri ekstremizma iz regiona, te koji pokazuje da je on itekako tu, da nije dalek, te da posljedice svakako ostavljaju trag.

Nakon zajedničke diskusije Jašarević je istakao kako su ključni faktori u prevenciji ekstremizma komunikacija i edukacija, te da ukoliko nema alternative, onda slijedi narativa, “hejt”.

Trećeg dana kampa učesnici su pripremali i održali simulaciju javne debate  na temu “Ekstemizam u BiH”.

Kamp je u potpunosti ispunio očekivanja i zaista je bilo lijepo vidjeti mlade ljude kako uživaju i rade istovremeno. Vjerujem da ih ovaj kamp motiviše i da će naučeno primjeniti u svojim mjesnim zajednicama kao i da će aktivirati što više svojih vršnjaka.- izjavio je Aldin Vrškić, voditelj programa za mlade i organizator kampa.

I to je onaj formalni dio, na neformalna način. U međuvremenu učesnici su se družili i međusobno bolje upoznavali, nalazili zajedničke tačke. Jedni drugima su vjerovali i onda kad su sami pravili zajednički ručak. I da, smijeha je bilo u velikim količinama. Na kraju dana, iako pomalo fizički umorni, bili su ispunjeni, ali i psihički rasterećeni; jedni uz druge, uz logorsku vatru i pjesmu. Zadnjeg dana učesnici su pisali šta nose sa sobom, a šta ostavljaju na Humu. I mi, shvatimo poentu svega kad neko napiše da ostavlja stid, manjak samopouzdanja, te brigu da bi se jednog dana moglo desiti nešto loše, a sa sobom nosi uspomene, nova saznanja i momente vrijedne pomena.

 

“Iskreno nisam se nadao da će mi se ovako svidjeti na kampu. Bilo je stvarno odlično. Atmosfera je također bila prekrasna. Drago mi je jer sam naučio mnogo  informacija, a najviše su mi  se svidjele radionice.” – sa nama je podijelio jedan od učesnika, Eldar Tutmić.

Svoje utiske sa nama je podijelio još jedan učesnik, Ajdin Imamović.

“Boravak na kampu je bio nevjerovatan. Ta tri sjajna dana su prošla tako brzo u jednom spoju aktivnosti zabavnog i edukativnog karaktera. Upoznao sam nove ljude, uživao u prirodi, stekao nova iskustva i znanje koje će mi sigurno pomoći u životu. Ništa više nije potrebno reći osim da jedva čekam ponovno druženje.”

Tamo negdje na svježem vazduhu, u prirodi do koje se isplatilo pješačiti, daleko od moderne tehnologije, i uz mali doprinos svih nas, počeli smo nešto veliko.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist