Posjećuje li vaše dijete nargila barove?


IZ UGLA MLADIH je rubrika specijalnog koncepta i sastoji se od “pitanja izdanja”, mišljenja sugrađana na temu u vidu odgovora, te zaključka.

Jesu li nargile problem za mlade u Zenici? Ovo pitanje se danas često postavlja. Međutim, mišljenja na ovu temu su različita. Naime, iako pretpostavljamo da se po ovom pitanju razlikuju samo mišljenja starijih i mlađih generacija, velike su razlike i u mišljenjima tinejdžera iste dobi. Dok neki misle da u nargilama nema ništa dobro, drugi misle da je to prava stvar za opuštanje i da su nargila barovi prava mjesta za izlaske.

MIŠLJENJE SUGRAĐANA

“Pušim nargilu iz razloga što me opušta. Kod nargile imaš velike izbore kao što su s nikotinom i bez ali naravno koristim one bez tako da ne šteti mojim plućima. Smatram nargilu 1000x boljom od cigara jer traje duže, opusti te i ne ostavlja onaj neugodan miris, i naravno naši nargila barovi su puni različitih ljudi, različitih zanimanja tako da razvijam konekciju s različitim ljudima.”

“Mislim da nisu problem, jer nas ne bi trebalo zanimati šta drugi konzumiraju. Mislim da svaka osoba ima pravo da odluči šta će da radi sa svojim životom i ne bismo se trebali miješati u tuđe odluke.”

“Mislim da jesu, jer postaje sve popularnije kod mladih, čak i djece. Mnogi postanu ovisni zbog društva ili popularnosti. To su neke relativne i nebitne stvari koje ostavljaju negativne posljedice, a da ne govorimo o tome što je nargila ustvari gora od cigara. Ima toliko nargila barova i tako je lako doći do nargile.”

“Nargile su itekako ogroman problem našeg grada. Mjesta gdje se služi nargila su blizu škola što je i najveći problem. Također, bilo bi super kada bi bilo zabranjeno osobama ispod 18 godina da konzumiraju nargilu. To je uvedeno, ali da se mjere zabrane povećaju tj.da budu strožije i da se uvedu kazne i za prodavace i za osobe ispod 18 godina čiju bi kaznu snosili roditelji.”

“Ja nikad nisam probala nargilu niti planiram jer to nije nešto što me privlači iako dosta mog društva puši nargilu al to nije razlog zašto bih ja počela pušiti.”

“Nargile su veliki problem za mlade u Zenici, zato što mladi nisu svjesni štete koju im nargila donosi i nemaju granice u konzumiranju nargile.”

ZAKLJUČAK:

Zanimljivo je to što su navedene izjave mišljenja djece od 15 godina. Svi smo jedinstveni i imamo različita mišljenja, što se može zaključiti i prema navedenim izjavama. Međutim činjenice su činjenice. Nargila barova u Zenici je sve više, a korisnici su u velikoj mjeri djeca. Zbog trendova, i onoga šro im diktira društvo većina podliježe kalupu, nesvjesni koliko je štete. Bilo bi dobro da se mjere zabrane povećaju, barem za djecu do 15 godina, ali i da roditelji također usmjere pažnju na to gdje izlaze njihova djeca.

Tekst napisala: Adna Delić, časopis “Smišljam”


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist