Poezija iz Svemira koja budi vaše emocije


Poezija nije samo riječ na papiru. Najbolja poezija zapravo može biti život pojedinca. Postoji velika razlika, po mom mišljenju, između onih koji pišu i pjesnika. Kićene riječi može poslagati svatko, ali probuditi osjećaj, ne može. – izjavila je za RadiYo Active, autorica zbirke poezije “Svemirka”

Adna Langić rođena je 1997.g. u Rijeci, međutim, spletom okolnosti, sa porodicom se doselila  u Bosnu i Hercegovini. Osnovnu i srednju školu završila je u Travniku, a trenutno je na prvom ciklusu studija na Univerzitetu u Zenici.

Adna vjeruje da putem književnosti krenu ljudi koji imaju iskonsku potrebu da izraze nadahnuće koje pronalaze u onome što vide i osjete u svojoj okolini, pa je tako i ona, vođena potrebom da izrazi svoj unutarnji Svemir, pisala pjesme, koje su kasnije pretočene u zbirku “Svemirka”.

Pisanje Svemirke nije bilo s namjerom, pa je teklo prilično spontano. U njoj je ukoričeno ono što je Adna promatrala u sebi i drugima kroz nekih godinu i pol, bez censure i bez prepravki. Svaka pjesma je ostala u svojoj originalnoj i prvoj verziji. To ima svoje prednosti i mane, ali se pjesnikinji sviđala ideja sirovog osjećaja prenijetog na papir, te je smatrala da će to čitatelji najlakše prepoznati kao sebi blisko.

“Inspiracija… Meni je sve inspiracija. Mislim da se mi danas ponašamo kao da se mnoge stvari podrazumijevaju, pa ih zbog toga ne iskoristimo i ne osjetimo koliko bi mogli. Život je prelijep. Svi smo mi svemir za sebe, a onda kad pustimo sami sebe da dišemo, doći će nam i inspiracija za svaku vrstu stvaralaštva, pa tako i za pisanje.”

Poruka koju nastoji prenijeti zbirka poezije “Svemirka” je poruka ljubavi i slobode. Ne u onom konvencionalnom smislu u kojem se svaki dan propagira na različitim feed-ovima, nego ljubav i sloboda koja potječe od ukorijenjenog samopouzdanja i vjerovanja u to da svi mi imamo svoju svrhu na ovom svijetu. Prema Adninom mišljenju, bol nije nešto što treba neutralizirati ili ignorirati, nego lekcija o nama i drugima koju trebamo zagrliti s obje ruke, što će rezultirati našim duhovnim rastom.

Pored njene zbirke poezije, s našom gošćom smo razgovarali sa položajem mladih pisaca i tome da li je teško objaviti knjigu u Bosni i Hercegovini.

“Mladih književnika ima i sa svakom godinom raste njihov broj u našoj državi. Naravno, nije lako istaknuti se, posebno kad su na sceni iskusniji i stariji književnici, no mislim da među mladim talentima ima mnogo onih koji će, zbog svog kvaliteta, biti prepoznati i neće ostati u sjeni. Knjigu je relativno lako izdati danas u Bosni i Hercegovini, ali biti uspješan i kvalitetan književnik  nije. Zna se čemu treba da težimo. “

Kada su u pitanju budući planovi i izdavanje nove knjige, Adna kaže da umovi pisaca ne miruju, to je definitivno, a da li će se neka od ideja koje joj se vrzmaju u glavi pretočiti u novo književno djelo, ostaje da se vidi.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist