Zeničanka Hena Spahić najperspektivnija sportiskinja Kantona Sarajevo


Hena je na radiYu “Active” gostovala u aprilu 2018. godine (više pročitajte na linku) i od tada se kako kaže, desilo puno toga i to sve u smjeru još većeg uspjeha. Prelaskom u sarajevski klub ŽKK “ Play Of“, njen život se okrenuo za 360 stepeni.

Samostalan život u Sarajevu Hena je započela sa 15 godina, te su mnogi bili skeptični povodom toga, te sumnjali kako se neće snaći sama u većem gradu. Međutim, prema Heninim riječima, kada odete iz grada u kojem i niste imali adekvatnu podršku , onda pruženu šansu prihvatite objeručke.

Na državnom  prvenstvu Omladinske lige BiH, za svoj novi klub  nastupala je za  dvije selekcije, kadetsku i juniorsku.

Kako moj klub  nema puno djevojčica mog uzrasta, kao kadetkinje smo završile na drugom mjestu FBiH, međutim sa juniorskom selekcijom  osvojila  sam zlatno mjesto tj. bile smo državne juniorske prvakinje, dok je moj klub u seniorskoj konkureciji bio vice prvak države. – izjavila je Hena za radiYo Active.

Nekoliko dana nakon toga, Hena dobija poziv za reprezentaciju U16 – kadetkinje, a Evropsko prvenstvo za kadetkinje U16  održavalo  se u Crnoj Gori, a učestvovalo je ukupno 24 ekipe, te  250 igračica.

Na par susreta, Hena je proglašena najboljim igračem utakmice, a sa EUR-a  je ponijela titulu najboljeg asistenta EUR-a 2018., te je bila među 9 najkorisnih igrača EUR-a 2018.

Nakon što je u septembru  potpuno prešla u Sarajevo nastavila je brojati uspjehe kako u sportskom planu, tako i  u obrazovanju. Hena je odlična učenica prvog razreda KŠC „Realne gimnazije“  Sarajevo. Sa svojom školom  osvojila je prvo mjesto u košarci, te 2. mjesto u ukupnom poretku za sve sportove na spotskom takmičenju svih gimnazija Kantona Sarajevo- pod nazivom „Gimnazijada“

Sporsku sezonu, sa još 15 godina, počinjem u seniorskom sastavu ŽKK PLAY OFF-a. To je velika čast, velika zadaća, iskustvo i prilika. Za mene, to  znači da  sam dobila priliku da igram sa starijima i  da učim od njih. 

U seniorskoj košarci, kako kaže Hena, sve je drugačije. Bitno je da  imate reper-uzor- igrača, od kojeg učite, kojeg morate slijediti, te naslijediti. Hena kaže da je za nju, ta osoba u klubu njena cimerica, koja je glavni Play, njena podrška i  uzor, te da ona samo uči i upija znanje i vještine.

„Na par utakmica sam igrala i protiv skoro duplo starijih igračica. Trudim se, borim se, a nedavno sam završila utakmicu sa duble-duble učinkom (11 poena, 11 asistencija i 6 skokova), što je za mene i moje godine- veliko.“- izjavila je Hena za radiYo Active.

Sve navedeno dovelo je do toga da je Zeničanka Hena Spahić proglašena za najperspektivniju sportiskinju Kantona Sarajevo. Budući da je Sarajevo ipak centar Bosne i Hercegovine, i konkurencija je bila veća. Hena je zadovoljna tretmanom koji je dobila, trenerima,te kaže da je sam sport i košarka  puno  višem nivou te je sama organizacija puno bolja.

 

Žalosno je eto to, što sam ja i u svom gradu osvojila sve što se osvojiti moglo, a ipak me drugi grad priznao. Eto, to me onako malo i boli.

Sa klubom u kojem trenutno trenira, ima potpisan ugovor do punoljetsva, sto znači da sva dešavanja, napreci, ponude, isključivo zavise od njenog  kluba.Od Hene se očekuje da uči, radi, sluša i napreduje, a mi bismo dodali – i da broji priznanja.

Hena kaže da za sada, uspijeva uskladiti treninge i školu, te dodala kako i obrazovanje i škola dijele prvo mjesto u njenom životu. Trudom, zalaganjem i  bez povreda, i koračajući stepenicu po stepenicu  ni uspjeh neće izostati.

 

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist