Elektro nota predstavlja: Davor B!


Emisiju “Elektro nota” slušajte petkom od 21:00 do 23:00 sata na radiYoaktivnim talasima. Ovo je emisija koja ima za cilj da podrži razvoj elektronske scene u BiH, te njene DJ -eve i producente. U petak, 18.01.2019. godine, slušamo set Zeničanina Davora Begičevića, poznatiji kao Davor B!

Davor Begičević u razgovoru za “Elektro notu” govori kako je sa Fedjom Knajdlom 2002. godine počeo sa svirkama, a da su nekoliko godina prije toga kupili opremu i skoro dvije godine proveli vježbajući. Napominje, da iako je prošlo nekih 16 godina otkako je na sceni, ali da on iskreno uživa u muzici i žurkama kao nikada u životu.

U ovom tekstu imate priliku pročitati i šta Davor misli o Lunar Festivalu, kao i o drugim festivalima u našoj državi, o zeničkoj ekipi Elevation. Zatim, šta ga vodi i inspiriše u ovom stilu muzike, koji su to njegovi savjeti za mlade DJ-eve – od kupovine opreme do “ostati čovjekom”…


Izdvojene crtice: Davor B do sada je nastupao u Zenici, Splitu, Dubrovniku, Sarajevu i drugim gradovima u BiH i izvan BiH. Tačnije nastupao je na festivalima kao što su Exit festival, LOOP festival, Imperium festival, Lunar festival. Zabilježio je nastupe i u Silver&Smoke, Fabrique, Compressor Club…

Na pitanje šta ga vodi kroz ovaj svijet muzike i inspiriše, odgovara kako je to ritam, te kako je uvijek vrtio svoj neki stil i nije padao pod uticaje, a najvažnije od svega je da uživa u onome što radi.

“Pa takav utisak da sutra oni mogu reći da sam im puštao dobru muziku.” – odgovor Davora na pitanje kakav utisak želi ostaviti na svoju publiku.


Po Vašem mišljenju kakva je elektro scena u BiH?

  • Uh… Kako sam ja stvarno dugo vremena prisutan na sceni, mogu reći da sam bio svjedok i loših i u dobrih dana elektronske scene u BiH. Trenutno stanje u većini države po pitanju ove scene je po meni dobro. Tuzla, Sarajevo, Banja Luka, Bihać, Mostar svi se trude da to podignu na neki još veći nivo. Mi u Zenici opet kao da idemo ispočetka, nešto mi pokušavamo sa klupskim svirkama i zadnjih par žurki je bilo zaista posjećeno. Ova posljednja u subotu je bila najposjećenija i atmosfera je bila sjajna, isto tako Benjamin Bajramović (RAIN) sa svojom ekipom (Elevation) radi klupske žurke, tako da se može reći da i Zenica ima neki noćni život kad je u pitanju elektronska muzika. Primjećujem po gradovima da dolaze i nove generacije, kako publike tako i DJ- eva. Tako da nije loše.

Kako unaprijediti elektronsku scenu u našoj državi?

  • Iskreno “scena ko scena” je trenutno na viskom nivou. Imamo, Fresh Wave Festival u Banjaluci koji je vrhunski festival. Na Jahorini 84 fest, zatim Fobia u Tuzli radi vrhunske evente već skoro 20 godina, kao i Stereo Sektor koji radi super.
  • Postoji i nekolicina kvalitetnih klubova i DJ-va koji imaju svoju publiku. Posebno Trezor i Sliver u Sarajevu. Scena će rasti u to nema sumnje, a sad kako se kome taj rast sviđa to je diskutabilno. Mislim da je ideja Lunar Festivala i bila da se ta domaća scena podigne i to je išlo u dobrom pravcu, nažalost prošle godine se Lunar nije održao, ali iskreno se nadam da će organizatori opet da pokrenu tu priču sa festivalom sa domaćim DJ-ima i producentima.

Šta je po Vama najvažnije kod puštanja jednog seta?

  • Ja se lično nikad ne pripremam za set, eventualno skinem par novih traka u zavisnosti gdje idem da radim i zavisno od grada i kluba u kojem sam ili ako je neki festival u pitanju. Najvažnije mi je da cujem ljude kako vrište i uživaju.

Vaš savjet za one koji žele kročiti u svijet DJ – inga i jednog dana vrtiti svoje setove, šta trebaju imati na umu?

  • Prvo da kupe opremu, bilo kakvu. Sad to i ne košta puno novca kao prije i da nauče mixati uhom, a ne softwareom. I da maximalno uživaju, ali prije svega da ostanu ljudi.

Davor B pušta u petak, 18.01.2019. godine, od 21:00 do 23:00 sata na 88,5 fm ili putem ovog portala, klik na link. 🙂

U prethodnim emisijama slušali smo: Acid Avisa, Ra1n, Refa T, Techlalov.

Želite da i Vaš set zavrtimo na radiyoaktivnim talasima? Javite se na e-mail: emisija.pozitiva@gmail.com


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist