I djeca sa posebnim potrebama su djeca


IZ UGLA MLADIH je rubrika specijalnog koncepta časopisa “SMIŠLJAM i sastoji se od “pitanja izdanja”, mišljenja sugrađana na temu u vidu odgovora, te zaključka. S obzirom da je u našoj današnjici sve veći “problem” kada su u pitanju djeca sa posebnim potrebama, naše sugrađane pitali smo da li smatraju da su djeca sa posebnim potrebama uključena u našem gradu, odnosno da li su njima uskraćena neka prava koja bi oni trebalo da imaju a ipak, nemaju.

 

MIŠLJENJE SUGRAĐANA

“Da, definitivno su im uskraćena prava, jer možda ljudi misle da oko njih treba dosta posla za koji oni nemaju vremena.”

“Ne, nisu uključeni. Uskraćena su im mnoga prava. Niko ih ne prihvata, jedino ako ih roditelji ne uključe i ne primijete njihov talenat a i kada ih primijete, roditelji ih vode i finansiraju.”

“Djeci sa posebnim potrebama su uskraćena većina prava. Imamo za primjer dosta djece koja su uspješna u nečemu ali ih niko ne prihvata jer su oni “drugačiji”, a mi kao sugrađani ih trebamo “pogurati” da uspiju.”

“Ne, oni nemaju ispunjena prava. Mnogi ih zbog njihovih “mana” ne smatraju sposobnim za neke ozbiljnije stvari iako oni to možda mogu uraditi.”

“Trebalo bi i njih više uključiti kako se ne bi osjećali zapostavljeno. Možda oni mogu neke stvari shvatiti ozbiljnije ili uraditi bolje nego što možemo mi “normalni”.”

ZAKLJUČAK

Na osnovu ovih  izjava možemo zaključiti da naši sugrađani smatraju da nije problem u njima, već smo zapravo problem mi koji im ne dajemo potrebnu podršku i koji im ne dopuštamo da se dovoljno oslobode i da se osjaćaju sigurno sa nama. I za kraj, na njih ne trebamo gledati kao “osobe sa posebnim potrebama”  već kao posebne i unikatne ljude.

Tekst: Adna Delić (Časopis “Smišljam”)

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist