DJECA DJECI: Škola nije bauk!


DJECA DJECI je rubrika u kojoj će naša redakcija časopisa “Smišljam” savjetovati i edukovati svoje vršnjake o temama koje su od velike važnosti.

 

Došao je kraj raspusta, famozni početak škole, a samim tim i učenje. Svi uživamo u svom uspjehu i dobrim ocjenama, ali put do tog uspjeha može, a i ne mora biti težak. Postoje oni koji brže uče i oni koji sporije. Takođe, postoje različiti psihološki trikovi uz pomoć kojih možeš biti odlikaš/ica primjenjujući ih.

1.Redovno uči! Niti jedan trik ne moze biti od pomoci ako učiš samo “5 do 12”.
2. Nemoj učiti napamet. Ovo je nešto što smo svi čuli, ali mnogi ovaj savjet ignorišu, a ne bi trebali. Učenjem napamet gubimo vrijeme dok zapamtimo svaku riječ, a sve zaboravimo za kratko vrijeme.


3. Slušaj muziku! Ako je muzika nešto što voliš i što te opušta onda je ovaj trik savršen za tebe. Svi znamo da je baš cool učiti uz našu najdražu muziku, ali probaj jednom učiti uz klasičnu muziku i vidjeti ćeš poboljšanje rezultata.
4. Pravi pauze! Učenje satima bez prestanka nije uspješno učenje. Izađi na zrak i napravi kratku pauzu. Nedostatkom kisika dolazi do pospanosti i pada koncentracije.
5.Vjeruj u sebe! Ako nisi pozitivan/na i ako ne vjerujes da mozes, vrlo vjerovatno ni nećeš.Probaj se opustiti i osloboditi te negativne energije pa se vratiti učenju. Vjeruj u sebe i sve će biti okej!

To bi bilo 5 najefikasnijih psiholoških trikova koji su se pokazali veoma uspješnim. Moj savjet je da probate vaše učenje učiniti što zanimljivijim. Budite kreativni i rezultati će sami doći.

Ilma Zukić, časopis “Smišljam” (juli, 2018.)


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist