Projekat “Moja kosa tvoja kosa” podržan i u Zenici


Zenica je u moru drugih projekata postala i domaćin projekta „Moja kosa tvoja kosa”.
Danas, 25.08.2018. godine od 12:00 do 18:00h , održana je akcija šišanja i doniranja kose u Zenici u glavnom holu SC Dženanović.

 

Zeničani su i danas pokazali svoju humanost i podršku.

U sklopu projekta “Moja kosa tvoja kosa” Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ organizira akciju šišanja i doniranja kose za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka.

U Bosni i Hercegovini od malignih bolesti godišnje oboli oko 60 djece različitih uzrasta. Procenat izliječenja se kreće oko 80 posto. Međutim, put do izliječenja je težak i bolan, a djeci, posebno djevojčicama, jedno od najtežih iskustava je gubitak kose.

Za sve one koji su željeli donirati kosu za izradu perika, bilo je potrebno da je kosa čista, suha, hemijski netretirana i nefarbana, te minimalno 30 cm dužine (idealno je i duže).

Do sada smo izradili i uručili 23 perike. Perike iz radionice Udruženja dostupne su, potpuno besplatno, svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu. 

Zeničani su danas donirali 80 kosa, a frizeri su odradili odličan posao, bili su neumorni. Zahvaljujemo se od srca Udruženju poslodavaca Zenica, sekcija frizeri što su danas bili s nama i pomogli da se ova akcija realizuje u njenom punom sjaju. Veliko hvala njihovoj predsjednici Sabini Karić koja je sve frizere organizovala – istakli su iz Udruženja.

Kada ste počeli sa radom i kako ste došli do ideje o akciji “Moja kosa tvoja kosa”?

Projekat “Moja kosa tvoja kosa” zvanično je počeo 1.10.2017., ali mi smo ga već najavili sa uvodnom akcijom u Sarajevu 15.februara te godine na Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka. Ideja je potekla od jedne velike prijateljice Udruženja Lejle Kusturice, koja je prije nekoliko godina donirala svoju kosu u Americi i pomogla jednoj djevojci iz Visokog da joj se napravi perika u Americi u “Wigs for kids”. Pošto je cijeli taj process oko perike bio veoma komplikovan i dugotrajan, Lejla je nama došla sa idejom da pokušamo praviti perike u BiH i tako je sve krenulo.

Danas u Zenici.

Koliko ste do sada posjetili gradova i da li planirate ovu akciju nastaviti i u narednim godinama?

Do sada smo posjetili 5 gradova (Sarajevo, Tuzla, Vitez, Tešanj i Zenica) , a projekat svakako planiramo nastaviti.

Da li ste danas generalno ispunili svoja očekivanja u Zenici i ima li nešto posebno što vam se dogodilo u Zenici, a u drugim gradovima ne?( Neka anegdota koju bi izdvojili. Naravno ako je ima.)

Zenica je nadmašila naša očekivanja. Svaki grad je po nečemu ostao u našim sjećanjima i specifičan. Zenica je prvi grad gdje smo imali najviše donatora koji su ošišali i donirali kosu na licu mjesta, dok je u ostalim gradovima bilo dosta ljudi koji su donijeli već odsječenu kosu.

Danas u Zenici nas je sviju oduševile dvije djevojčice. Obje su imale po 5 godina. Jedna je sve vrijeme plakala jer nije željela da šiša, jer se ustvari nikada prije nije šišala i pojam šišanja joj je bio nepoznat, a makaze joj predstavljaju vjerovatno nešto strašno. Roditelji su je nekako privolili da sjedne na stolicu i pokuša. Na kraju se ispostavilo i rekla nam je da je mislila da će je šišanje boljeti čemu smo se svi slatko nasmijali. Ona je na kraju ispala najsretnija I najveselija djevojčica u centru. Nevjerovatno je bila sretna što je donirala kosu, uopšte nije žalila za njom – istakla je Atifa.

Druga priča je o djevojčici koja je došla spremna da donira svoju kosu. Sve vrijeme je bila nasmiješena i jedva je čekala da sjedne na stolicu. Kada je sjela da joj izmjere kosu i kada su joj saopštili da nema dovoljno dužine, djevojčica je skočila sa stolice, te je počela plakati što nema dovoljno dužine za doniranje. Bila je neutješna i zaista je sviju iskreno dirnula svojim suzama. Tako da smo morali postići kompromis s njom. Ošišali smo joj jedan cijeli pramen cijele dužine kose, negdje na sredini glave, i ona se tek tada smirila i nasmijala. Ispleli smo joj i pletenice,  tako da je otišla kući nasmijana i presretna. Sviju nas je oduševila njena odlučnost da pokloni svoju kosu bez obzira na sve, a posebno nas dirnulo njeno razočarenje po saznanju da joj kosa nije dovoljno duga za doniranje.

Za Radio Active: Atifa Buldić- Bešić

Projekat „Moja kosa tvoja kosa“ podržala je i Amra Silajdžić Džeko donirajući svoju kosu i blizu 1000 donatora iz BiH, regiona i šire.
Prijatelj akcije – SC Džananović Zenica

Projekat Moja kosa, tvoja kosa podržan je od strane Vlade Švicarske

Slike preuzete sa stranice “Srce za djecu oboljelu od raka”.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist